Легенди и предания от Велинградския край

велинград легенди

Много легенди и народни предания са останали до днешни дни. Те разказват за колоритния, забравен и драматичен живот на старите обитатели на Велинградския край. Тук помествам най-интересните от тях.

Легенди за Клептуза

Една завладяваща легенда, разказва за съдбата на една влюбена двойка в Чепино Баня. Родителите на момичето обаче, не одобрявали избраника й и я обещали на друг момък, когото тя не обичала и не искала.

Затова избягала и се скрила в гората, за да чака там своя любим. Обаче тъкмо в това време минавали турски конници. Като я видяли те я подгонили, а за да им се скрие тя е сгушила под огромните, клепнали листа на тужата (растение, наричано така от местните хора, и до днес характерно за местността). Когато те отминали и дошъл нейният любим, тя излязла изпод клепналата тужа и избягали надалеч, където живели в щастие и сговор до дълбоки старини.

Легенда за Петте братя

Легендата разказва за богат търговец, който имал пет сина. Един ден той се споминал, а синовете му не могли да се поделят наследството. Неразбирателството им било непреодолимо. Отчаяна, майка им си пожелала да спрат да се карат завинаги и да станат единни. Желанието й се сбъднало – превръщайки младежите в дърво с пет клона и един корен.

петте братя
Вековното дърво Петте Братя

Легенди за Пашови скали

Легендата разказва, че някога, преди мого години един паша, както си обикалял по тези земи, за секунда дъха му спрял. Наблизо пасяла стадото си красива българска мома. Пашата много я харесал и мигом я пожелал за жена.

Попитал я как се казва, но тя не пожелала да отговори на поробителя. Затова той се ядосал и се опитал да я отвлече. Вдигнала се врява, разлаяли се кучетата. Момци от селото дочули разправията, отишли, сбили се с пашата и го хвърили през скалите. Името на местността е ознаменувано от това събитие и сега носи името Пашови скали.

Легенди за произхода на Чепинската котловина

Според една от тях, запазена от древността, на дъното на Чепинското езеро живеела ламя –  Архариарх, която унищожавала всичко живо, което идвало да пие вода. Мнозина се пробвали да преборят ламята, но не успявали. Решил да опита силите си един овчар. Натоварил на магарето прахан, който запалил предварително. После закарал магарето да пие вода. Ламята глътнала магарето заедно с горящата прахан. Праханта се разгоряла в стомаха на ламята и в своята ярост тя със страшни удари разцепила коритото от множество места.

Иван Докумов, споменава за легендата за Марина Ливада в своята книга Родопска Правда – 1959г.

По време на помохамеданчването турските войски заседнали в село Костандово. В дома на протопоп Константин изпратили на квартира еничарския главатар Пенджик ага. Още при пристигането си като видял Мара, харесал я и я поискал за жена. Семейството изтръпнало и решило да изпрати девойката при роднини в Каменица за да я скрият. Но за да не представлява опасност за тях тя решила да избяга и да се скрие в гората. Поела към връх Острец, но манастирът на върха бил зает от еничарска чест. Тя разбрала, че ще бъде хваната и скочила от висока скала. Близките й пренесли тялото на това място и сега то се казва Марина ливада.

легенда

Бонус: Легендата за Орфей и Евридика

Макар и не от Велинградския край – тази древна  Родопска легенда заслужава специално място тук.

Когато младата и хубава Евридика – жената на Орфей умряла след ухапване от змия, Орфей, решен да си я върне отишъл в подземното царство на Хадес. Легендите говорят, че това място е именно Дяволското гърло.

Впечатлен от невероятните мелодии, които Орфей сътворявал със своята арфа, Хадес най-накрая се съгласил да върне жена му в света на живите. Условието било Орфей, изкачвайки се към горния свят да не обръща глава назад. Малко преди да достигнат земята, Орфей се обърнал назад за да се увери, че Евридика го следва… и точно тогава тя потънала в дън земя.

След повторната загуба на обичаната си съпруга, Орфей бил съкрушен. Плакал, плакал и от сълзите му бликнал извор, който и до днес може да бъде видян в пещерата Дяволското гърло.

Надявам се да ви е било интересно да прочетете тези завладяващи легенди!

Ако и вие знаете някоя Родопска легенда  – ще ми е безкрайно интересно и приятно да я споделите я в коментарите!

 

 

Add a Comment

error: Content is protected !!