Минерален плаж във Велинград

Минерален плаж във Велинград

  • В тази статия ще научите как „Плажът ще направи и паважа“?
  • Защо Дан Колов е посетил плажа?
  • С какво минералния плаж на Велинград е бил Първенец в Европа?

Четете надолу за да разберете!

Минералният плаж “Йосиф Шнитер” е на открито и е най-големият минерален плаж във Велинград.

минерален плаж във Велинград

Минералният плаж е емблематичен за Велинград. Построен е през 1937 г., по идея на тогавашния кмет – Йосиф Шнитер. Тогава той и местните съветници, били поставени пред избора да ремонтират улици или да отворят плаж с ограничени средства. Той ги убедил първо да направят плажа. Думите му към тях са пример за европейско и напредничаво мислене – „Плажът ще направи и паважа“. Тоест с парите от плажа да се построи паважа.

Минерален плаж

И така на 25 юли 1937 г. в Лъджене е открит първият по рода си в Европа минерален плаж с 50-метров басейн. Комплексът и неговите атракции бързо стават притегателен център за туристи от цялата страна. Тук са се провеждали концерти, конкурс за красота “Царица на плажа” и много други. Имало е и плувна школа, скокове от трамплини, волейболно игрище и др.

Интересен факт е, че на събитието “Царица на плажа”, е присъствал и самият Дан Колов.

минерален плаж Във Велинргад

Така не само са спечелени пари за паважа, но и са положени здравите основи на бъдещия национален и международен СПА курорт – Велинград.

Плажният комплекс работи лятото – от 15 юни до 15 септември.

Велинградския минерален плаж разполага с три басейна – малък- много топъл, среден – топъл и голям с олимпийски размери. Водата на малкия и средния басейни се сменя всеки ден.

Весело и незабравимо лято!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!