Парк на мечките – резерват Белица

парк за мечки

Парк на мечките или резерват за ре-адаптация на танцуващи мечки е сгушен в полите Южна Рила. По-точно в м.Андрианов чарк, на 12 км. от гр.Белица, обл Благоевград. Местността, в която се намира има гори, които са естествения хабитат на животните.

Намира се на около час с кола от град Велинград.

 Обхваща площ около 120 000 кв.м. и на надморска височина от 1200 до 1 345 м. Изграден е през 2000г. от “Четири лапи” и Brigitte Bardot Foundation. В момента се финансира и управлява от двете организации. Повечето обитатели на убежището са бивши “танцуващи мечки” от България, Сърбия и Албания. В изграждането на парка е помогнала и Община Белица.

Парк Белица
Един спят обитател

История на създаването на Парка на Танцуващите мечки в Белица.

Парк Белица е специално проектиран с помощта на световно признати експерти, изучаващи поведението и навиците на кафявата мечка.

„Парк Белица предлага на своите обитатели гъсти гори и хълмове за разходка и уединение, поляни и специално изградени слънчеви места за почивка. Изградени са и различни по размер и форма езера за къпане и бърлоги за сън. По този начин на танцуващите мечки се осигурява естествена среда и защитено място за спокоен живот, близки до нормалните за техния вид. На това място мечките за първи път могат да почувстват и демонстрират своите диви инстинкти и вродено поведение, потискани по време на тяхното робство.“ – се споменава в официалния сайт на парка.

Официалното откриване на “Парк на мечките”, познат тогава като Парк на Танцуващите мечки, е на 17 ноември 2000 г. Въпреки, че инициативата за създаването му е европейска, церемонията протича по традиционно роден маниер. На мероприятието присъстват над 2500 човека.  Местният свещеник освещава обекта, по стар обичай. Присъствието на 200 народни певци и танцьори превръщат събитието в истински фолклорен празник. Още от самото си откриване Паркът се е уникална и неделима част от туризма в България, и в частност Родопите

Целта на парка е да се спасят и ре-адаптират мечки, които са гледани в съмнителни условия и са обучавани от мечкари да танцуват.

Първите мечки, които са настанени в “Парк на мечките” са Марияна, Стефан и Калинка. През 2001 г. е доведена и мечката Станка, която е в тежко състояние. На 11 юни 2001 г. са настанени и мъжките мечки Гошо и Боби. В парка живеят всички 25 регистрирани танцуващи мечки в България, както и 3 от Сърбия. През 2017 г. е доведена и мечката Рику от Албания.

История на танцуващите мечки

белица
Танцуващите мечки са хващани от малки. Обучавани са от мечкар и за използвани за забавление на публика срещу пари.

Танцуващите мечки са били популярна атракция из градските улици в източна Европа през 20ти век. Това най-често били хванати от дивата природа малки мечета, откъснати от майките и отглеждани в плен. Често оковани с вериги и държани в изолация, за да бъдат принуждавани да изпълняват различни трикове и номера за забава на публиката.  

Тази жестока “дресировка” е забранена със закон в България през 1998, но порочната практика продължава до 2007 г., когато ЧЕТИРИ ЛАПИ спасява и последните танцуващи мечки и ги довежда в парка, където намират нов дом в условия най-близки до естествените за вида им. 

Днес вече животните са в безопасност сред гъсти гори, хълмове за разходка и пространства за уединение. Имат на разположение и водоеми за плуване, както и специално построени бърлоги за тези, които не създават сами хралупите си за зимен сън. 

В Парка за мечки Белица, те най-накрая могат да живеят живота, който заслужават и да преоткрият своите инстинкти. 

Посещения на “Парк на мечките”

Макар повечето хора да свързват лятото с почивка на морето, мнозина избират спокойните български планини за своята лятна ваканция.

Ако сте избрали да отседнете в района Велинград, Банско или Разлог имаме предложение за идеалната еднодневна разходка – Паркът за танцуващи мечки в Белица.

парк на мечки белица

В парка се организират разходки на всеки половин час между 12:00 и 18:00 ч. през април и юни, 10:00 – 12:00 ч. и 13:00 – 18:00 ч. през юли и август, и от 12:00 до 18:00 ч. от септември до ноември.

До него се стига с кола, като последните 2 километра преди парка са черен път, но има и възможност да оставите колата си в началото му и да извървите разстоянието пеша.

Можете да пристигнете и с теснолинейката, но трябва да вървите около 10 км. пеша. Можете да си вземете колела в теснолинейката – така ще е по-бързо.

Парк за мечки Белица

На входа на резервата има място за пикник, където има маси и беседки, както и магазин, от който може да закупите напитки, храна, сувенири, сладка, мед и др.

Билетите за “Парк на мечките” струват 6 лева за възрастни и 3 лева за деца. Има и възможност да си вземете екскурзовод.

Можете  да се разходите по обезопасени пътеки, които минават покрай седемте сектора, където живеят мечките в гората. На много места има служители, които обясняват ако имате въпроси.

Мечките в парка са изключително спокойни и не се притесняват от посетители. Разхождайки се по пътеката, може да се натъкнете на мечки, които ядат ябълки, моркови или пъпеши, играят си, къпят се или просто си поспиват на сянка между дърветата.

Обиколката на парка продължава около 30-40 минути, но е важно да знаете, че някои от пътеките са доста стръмни и изискват подходящи обувки.

Когато приключите разходката си, може да се качите на специална платформа, от която се вижда целият парк, а ако имате късмет, да видите и обитателите му отгоре. От нея се открива и величествена гледка към върховете на Пирин.

Ако сте във Велинград, Разлог или Банско със сигурност си заслужава да посетите Парка за мечки. Така ще видите какво се случва с мечетата, които някога танцуваха по Витошка, площад Славейков и Слънчев Бряг. 

Други забележителности около Парк на Мечките

След обиколката на парка може да отпочинете на мястото, определено за пикник, или да посетите новооткрития „Рила фън парк“.  В парка има влакче. Дължината му е един километър, като сами може да определяте скоростта, с която се пускате.  Цената на билета е около 15лв. Той се намира на около два километра под парка, по пътя обратно към Белица.

белица
Снимка от официалния сайт на Рила Фън Парк.

Весела разходка!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!