Пашови скали – на лов за красиви гледки

пашови

Пашови скали е естествена панорамна площадка с чудесна гледка към югозападните Родопи, част от Рила и Пирин. Виждат се редица села и махали на отрещните хълмове. Самите скали са надвиснали над дълбокия дол на Люта река.

Намират се в района между връх Арапчал и Юндола.

Легенди за Пашови скали

Легендата разказва, че някога, преди много години един паша, както си обикалял по тези земи, за секунда дъха му спрял. Наблизо пасяла стадото си красива българска мома. Пашата много я харесал и мигом я пожелал за жена.

Попитал я как се казва, но тя не пожелала да отговори на поробителя. Затова той се ядосал и се опитал да я отвлече. Вдигнала се врява, разлаяли се кучетата. Момци от селото дочули разправията, отишли, сбили се с пашата и го хвърили през скалите. Името на местността е ознаменувано от това събитие и сега носи името Пашови скали.

пашови

Гледка

Изгледът от скалите е много красив. Тук е началото на Родопите, в които преминават Рила и Пирин. Делът тук се казва Велийца. На юг името му се променя на Виденица по името на един обгледен връх, Гьозтепе (сега Виденица) над с.Чала.

От тук се вижда билото на рида Балабаница, който е първият рид от Рила на запад и върхарите на Пирин на юг, а след Балабаница се извисява втори още по-висок рид – Раковица. Вижда се част от поляните на Юндола, ридът със селото Света Петка, долината на р.Абланица. Хоризонтът на изток се затваря от великаните за мащабите на Родопите – Сютка и Баташки снежник.

Изглед от Пашови скали


Достигайки до Пашовите скали ще забележите, че всички възможни гледки, които се виждат оттам са снимани и поставени на скалите, като има и описания към тях. Тук има беседка, а също и малка полянка, която е идеална за пикник.


Мястото представлява открит терен, а самите скали са надвиснали над дълбокия дол на Люта река. При хубаво време оттук се открива чудесна гледка към част от Рила, Родопите и целия Пирин. Връщането може да стане по пътека, започваща вляво от скалите, която излиза в края на село Юндола. В случай, че посетите Пашови скали е възможно да видите и преминаващата теснолинейка Септември-Добринище.

Всички посетили Пашови скали са единодушни че, че разходката до там е неописуемо приятна, а хоризонта от направо ти спира дъха.

Както винаги – за ваше улеснение – оставям карта за навигация 🙂

Приятна разходка!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!