Вековното дървото “Петте братя”, край Велинград

петте братя

петте братя

„Близнаците“  е местност  преди Вазова поляна, по пътя към връх Острец. Нарича се така, понеже много от дърветата там са с общ корен, от който тръгват две или повече стебла. Това явление се е получило в следствие на гръмотевична буря в годините назад. Или поради генетична мутация, унаследена при разрастването на боровата гора в района.

Най-впечатляващото е с пет – то се нарича Петте братя.  От много хора то се оприличава на величествен стол или дори своеобразен трон.

Легендата разказва за богат търговец, който имал пет сина. Един ден той се споминал, а синовете му не могли да се поделят наследството. Неразбирателството им било непреодолимо. Отчаяна, майка им си пожелала да спрат да се карат завинаги и да станат единни. Желанието й се сбъднало – превръщайки младежите в дърво с пет клона и един корен.

Намира се около 15 минути пеша от Христова поляна и на толкова от Вазова. Между Петте братя и Вазова поляна, в низината се намира Шопова поляна. Тя е била сборен пункт за партизаните. Там има паметна плоча, отбелязваща историческия факт, но отскоро , за съжаление е изкъртена.

Това място е  с неповторима природа и е задължителна дестинация по пътя ви към Вазова поляна – любимото място в Родопите на народния поет и писател Иван Вазов!

Разходка към Петте братя

Ако изходната ви точка е местността Бабино бърдце, на която в момента е разположен хотел Макси, можете да си направите прекрасна разходка през следните природни забележителности.

Хотел Макси (Налейте си вода от чешмата в началото на горичката, защото по пътя няма)

Попин Камък – старо тракийско светилище

Войнишка Поляна – Бившето стрелбище на бившата казарма

Паничките (древно светилище – отклонява се леко вляво от пътя, след това се връщате по коларския път)

Христова поляна

Близнаците

Вазова поляна

връх Острец

Общо за разходката е желателно да си отделите цял ден – с почивката на върха. Гледката е към цялото Чепинско корито и си заслужава всяка крачка!

Приятна разходка!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!