Побит камък

побит камък

Побит камък е каменно образувание, разположено на 300 метра от с.Побит камък.

Разположен е на голяма слънчева поляна, с южно изложение. От север е заградена от Арапчал, а от юг от вр. Беслет. Местността е пресечена от пълноводната и лъкатушна Доспатска река, която предава завършения вид на ландшафта.

Този скален феномен изглежда като израснал направо от мочурливите ливади, откроен рязко върху зеления килим .

Той е естествена природна забележителност, представляваща къс от едрозърнест гранит със съдържание на кварц, разположен на равно, открито място. Това го прави внушителен и лесно забележим. Височината му е 4,5м. Гледан от пътя, камъкът прави силно впечатление, но още по-величава е гледката когато отидеш близо до него.

На фона на боровите гори е особено красив в слънчеви дни. По форма много наподобява руските матрьошки. Горната половина е покрита с разноцветни лишеи, които в ниското разредяват.

Самото село Побит камък е сгушено в приказната долина на река Доспат, обхващаща го от всички страни, селото е обградено с планински възвишения – на югозапад „Дивите кози“, на юг извисеният на 1938м връх Беслет, на север от селото е „Дерменка“, на изток се намират местността „Стойчов чарк“ и „Дзюле“ – между които е пътят за близката обитавана местност „Селище“а на запад е местността „Беьовото“.

Ако се вгледате внимателно, ще забележите, че подобни гранити, изветрели на повърхността се срещат и в околностите на планинските склонове.

Светилище ли е бил Побит камък?

Тъй като този монолит изглежда като забит от могъща ръка, сред учените витаят теории, че това всъщност е менхир – изправен камък, обслужващ религиозни цели. За съжаление, все още никой не може да каже това със сигурност.

побит камък
Дали Побит камък е менхир?

Може да е било и част от светилище – като Стоунхендж.

Има дори предположения, че Побит Камък е допълнително оформян за да придобие форма на фалос. Фалически предмети на изкуството са намирани и до Микроязовир „Мътница“, така че са характерни за този район като израз на плодородието. Езически идол на Богинята-майка, издигнат от древните траки.

Тъжно, но поради липса на задълбочен археологически труд – засега това са останали само теории.

На нас остава само красивата гледка, което не си е малко! 😉

Какво още да видим с околността?

След тази интересна забележителност може да се отправите към язовир Доспат, който се намира на не повече по 30 минути път с кола.

Весела и незабравима разходка!

LoVelingrad <3

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!