Най-голямата колекция от писани яйца в България

великденски яйца

писани яйца

Няма как при споменаването на Великден, една от първите асоциации да не са именно великденските яйца.

Този голям християнски празник е радост за малки и за големи. Борбата с писани яйца е неразривна част от веселата великденска традиция не само в България, но и в други страни.

Борба с Великденски яйца.

Покрай този обичай от вековете назад, се оформила традицията за писането на яйца. Във Велинград особено – тя е силно застъпена.

Повече за впечатляващата традиция четете тук:

И в миналото и днес жените, които са умеели да рисуват яйца били на почит в този край. Това умение се тачи силно във Велинградския край и до днес.

Историческият музей Велинград

Как се извършва писането на яйца?

Тайната е, че преди да се боядисат яйцата се орнаментират с шарки от восък. Използва се специална писалка и свещ.

Писането на яйца е майсторство, и както всеки друг майсторлък трябва да има някой, който да те научи. И до днес има традиция, месеца преди Великден да се предават кръжоци.

Писането се осъществява с помощта писалка, която е уникална за този край. Следва богато орнаментиране на черупката на свареното яйца. След това яйцето се боядисва по традиция червено. По този начин грейват майсторски изрисуваните шарки. Най-вече във Каменица и Ракитово тази традиция е запазена и до днес. Все още има майсторки-писарки, които могат да рисуват яйца и да учат на занаят.

яйца
Изписване на яйца с помощта на свещ и писалка.

Не е случайно че най-голямата изложба в България на писани яйца се намира именно в Историческия музей на Велинград.

Пълната колекция от шарки на великденските яйца във Велинград е онагледена с редица експонати.

Тук има цяла зала, посветена на впечатляващата колекция орнаментирани яйца. Броят им надвишава 4 хиляди. Има яйца, рисувани по всички методи. Включително такива от щатите, чиито шарки са рязани с ултразвук.

Историческият музей Велинград
Уникална техника за врязване на орнаменти в черупките на яйцата.

Посетилият Историческия музей има възможност да се запознае из дъно със специфичната техника за украса на тези майсторки на яйца наречени “писарки”. 

Видове писалки

Ако сте дошли във Велинград в дните около Великден може да заведете детето или да отидете самите вие за да станете свидетели на шарката. Може да се поинтересувате на сайта на Исторически музей кога са кръжоците по писане на яйца.

Информация и координати на музея има в тази статия!

http://www.lovevelingrad.com/istoricheski-muzei-velingrad/

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!