Легендата за Орфей и пещерата Дяволското Гърло

легенда

Пещерата Дяволското гърло е разположена близо до град Девин. На 1,5 km северно от село Триград в Триградското ждрело. Названието на пещерата идва от формата на бившия вход (сега – изход), наподобяващ глава на дявол. Преди е била позната под името Клокотник, заради чуващия се на входа на пещерата грохот от подземната река.

Опитите за научни разучавания са започнали в средата на миналия век. Пещерата е дом на много пещерни образувания и много видове прилепи.

Дяволското гърло
Орфей, търсещ своята любима в недрата на пещетата е увековечен по интригуващ начин.

Легендата за Орфей и Евридика

Когато младата и хубава Евридика – жената на Орфей умряла след ухапване от змия, Орфей, решен да си я върне отишъл в подземното царство на Хадес. Легендите говорят, че това място е именно Дяволското гърло.

Впечатлен от невероятните мелодии, които Орфей сътворявал със своята арфа, Хадес най-накрая се съгласил да върне жена му в света на живите. Условието било Орфей, изкачвайки се към горния свят да не обръща глава назад. Малко преди да достигнат земята, Орфей се обърнал назад за да се увери, че Евридика го следва… и точно тогава тя потънала вдън земя.

След повторната загуба на обичаната си съпруга, Орфей бил съкрушен. Плакал, плакал и от сълзите му бликнал извор, който и до днес може да бъде видян в пещерата Дяволското гърло.

Какво ще видим?

Много забележителности можете да видите в пещерата Дяволското гърло. Пещерата е дом на няколко вида прилепи.

Пещерата е сред Стоте национални туристически обекта под номер 88 (има печат). Така че си носете книжката, ако ги колекционирате.

Пещерата е електрифицирана. Благоустроена е за туристически посещения. Има обезопасителен парапет край бучащите води на подземния водопад.

Намира се на час и половина, два път с кола от Велинград.

Можете да осъвместите тази разходка и с посещение и на Ягодинската пещера и “Орлово око”.

Весело да ви е!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!