Ягодинската пещера – какво крие тя за нас?

ягодинската пещера

Ягодинската пещера се намира в Западните Родопи, около град Девин.

От град Велинград е на час и половина – два път с кола. В непосредствена близост е до пещерата Дявослото гърло – на около 5 минути с кола

  • Ягодинската пещера е разположена на десния бряг на Буйновска река, която е оформила и най-дългото ждрело в България – Буйновското ждрело с дължина 7 километра.

  • Със своите 8501 м дължина на галериите тя се нарежда на четвърто място сред най-дългите пещери у нас и на първо място в Родопите. За туристите облагородената и електрифицирана част е 1250м.

Още за Ягодинската пещера

снежанка
Във вътрешността на пещерата
  • Пещерата е обител на много видове прилепи, някои от които уникални само за нея. Това  е едно от местата за опазване на популациите на прилепи у нас. През различните сезони в пещерата са регистрирани 11 вида, като 6 от тях са обявени за застрашени в  на нашия континент. Това са Малък подковонос, Голям подковонос, Голям нощник, Остроух нощник, Дългоух нощник и Трицветен нощник.
  • Била е обитавана от каменно-медната епоха – открити са керамични съдове и други свидетелства за живот. Вероятно е обитавана от хора, които са се занимавали с грънчарство и са добивали глина от самата пещера. Експозицията е оформена в естествения вход на пещерата. Беседата трае около 20 минути и за нея се заплаща отделна такса. През зимата древното жилище не работи за туристи.
снежанка
Древни вещи от бита
  • В Ягодинската пещера са представени почти всички видове скални образувания – сталактити, сталакмити, сталактони, леопардова кожа, пещерни бисери. Някои от вътрешните ѝ оформнления са оприличени на Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета, Богородица и Младенеца, Пижо и Пенда, форми на животни и други.

  • Едно от редките чудеса на подемния свят се намира тук – пещерни бисери.
  • Туристическият маршрут в пещерата дава възможност да се видят красиви представители на почти всички видове пещерни образувания, но най-впечатляващи са многобройните пещерни бисери. Те се образуват като истинските перли от песъчинка, попаднала във вода, която в течение на много години се обгръща в калцит, за да придобие кръглата си форма.
снежанка
Пещерни бисери

Как да стигнем до Ягодинската пещера?

До пещерата пътят е доста тесен, поради това от Тешел се предлагат маршрутни превози. Пред самата пещера има ресторант и паркинг.

Ягодинската пещера е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз под номер 89 има печат. На кратко разстояние се намира и пещерата Дяволското гърло, така че можете да ги съчетаете в една разходка!

Пещерата работи целогодишно с работно време от 9 до 17 ч. Влизането става на всеки час, последното влизане е в 16:15 ч.

Весело да ви е!

Написано с много обич

LoVelingrad <3

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!