Управлението на Деспот слав

Алексий Слав познат още като Деспот Слав е български владетел в княжество на Родопско- Пиринската област от 1207 до 1230 година.

Той е потомник на династията Асеневци – племенник на Асен и Петър и Калоян.

По-точно той е сестрин син на тези трима братя. След убийството на цар Калоян настъпва смут и се възцарява Борил. Слав, обаче, остро се противопоставя на цар Борил. Вероятно в борбата срещу Борил той намерил подкрепа в непокорното родопско население и те го приели като управител на тяхната централна администрация. През 1208 година влиза в договорни отношения с Хенрих Фландърски, който тогава е бил латински император. Именно той го устоява с титлата “деспот”.

Деспот (на гръцкиδεσπότης) е титла, въведена през 1163 г. от византийския император Мануил I Комнин (упр. 1143 – 1180) като най-висшата титла след василевса (basileus, император).

Предистория

Столетия на ред Родопа била и продължавала да бъде българска твърдина. За първи път на границите на българската държава дошли до северните склонове на родопския масив е при царуването на хан Крум 803-814 година. Границата минавала над хасково ,на Тополския проход Бяла черква, Кричим, Батак, Костенец. Симеон за първи път превзел районите Смолянско, Златоградско и Кърджалийско.

Едва тогава Родопа била включена в българската държава. Преди това в Родопите се издигали самовластни управници, които водили упорита и многовековна борба против Византия.

Калоян също водил победоносни войни и земите между долното течение на реките Марица и Места били превзети. Паднал и град Сер. Калоян се насочил към Солун и превзел Димотика и Одрин. Край Одрин войските му разбили латинците.  И пленили самия император Балдуин. През 1206 за да запази властта си наследникът на Калоян – Борил започнал борба срещу своите братовчеди между които Алексей Слав.

Деспот Слав стъпва на политическата сцена 1207-1208г.

Но Слав бил пълноправно назначен от Калоян за управител на Родопите. Неговото име носи днес село доспат където е била и резиденцията му според френския летописец Хендри дьо Валенсиен.

Историята била тази – Борил искал да вземе Славеевите владения, но срещнал съпротива. Деспот слав се оттегли в силната крепост Цепина, до днешно село Дорково и се провъзгласил за независим господар на Западните Родопи и Пирин.

И Борил обявил война на Слав в Пловдив. Само че войската на Борил срещнала в Пловдив не Слав, а многобройната и подготвена войска на латиснкия император Хайнрих. В разразилата се битка, 30 хилядната войска на Борил била разгромена.

Съюз с Хайнрих

Това който било убегнало на Борил е, че латинския император Хайнрих се съюзил със Слав, като го направил свой васал. Нещо повече – в знак на добрите му и дългосрочни намерения му дал своята дъщеря – Маргарита Изабела за жена. Сватбата се състояла в Цариград. Вероятно Слав тогава получил и званието Деспот.

цепина схема
Най-вероятно така е изглеждала крепостта Цепина при владението на деспот Слав.След брака деспот Слав и Маргарита Изабела се оттеглили да живеят в крепостта Цепина, но суровите условия не понесли на девойката и след две години тя починала.

Интересна е легендата как Маргарита Изабела е посрещната в крепостта Цепина. С пристигането си, момичето станало свидетел на по-суровите условия за живот във това владение и отронила “Тук ще бъде моят гроб!”, а придворните, приемайки думите в положителния смисъл отвърнали “Амин, да бъде!”

Точно по това време отношенията на Слав и Хейнрих започнали да се влошават. Борил, обаче, успял да се сприятели с Хейнрих, но Родопите продължили да са владение на деспот Слав. Има сведения че в годините около 1225-1220 владетелят сменил резиденцията си за днешен Доспат. Дали това е било поради политически, стратегически или лични причини е трудно да се каже.

През 1218г. на българския престол идва Иван Асен II. Според Константин Иречек Деспот Слав останал в пределите на българската държава като един от най-доверените боляри.

След управлението на Деспот Слав…

Добре управлявал Деспот Слав и хората живеели в благополучие и мир и заради това няколко века Родопа планина се е казвала Славееви гори.

По-точно Цепина е била в български ръце до 1246г. В тази година Иван III Дука Ватаци успял да я превземе и присъедини към своята империя.  

След това Михаил II Асен успял да е превземе отново.

Родопа преминавала тук от българската под византийска власт. Докато не дошло времето на Османската асимилация на Балканите…

Но за това в друга статия.

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!