7 забележителности в Батак, които да посетите

батак

забележителности в Батак

Батак е град в Западните родопи, известен със своята богата история. Намира се на около час с кола от град Велинград.

1. Църквата св. Неделя

Името на Батак се свързва най-често с църквата в св. Неделя и с Баташкото клане, което е – поради липса на по точна дума – най-зловещото събитие в историята на България.

Тук през 1876г. след неуспеха на Априлското въстание, местните хора предават оръжията си на османците. Вместо да се възцари мир обаче – се почва невиждано масово клане! Част от жителите са обсасдени в църквата Св. Неделя в продължение на дни.

Според различни оценки, около 5000 хора, сред които малки деца, от селото са избити. Благодарение на славната саможертва на Батак за освобождение на отечеството светът узнава за България и нейната воля за освобождение. Това дава моралното право на Русия да се намеси и скоро да обяви Освободителна война.

Историята на Батак е запазена в Историческия музей, църква-костница Св.Неделя.

Ежегодно и тържествено се отбелязва годишнината от Априлското въстание и паметта на всички свидни жертви. Чества се на 17 май, с отслужване на панихида в храм-паметника „Св. Неделя“ и поднасяне на венци пред вечния огън.

2. Балиновата къща – В Балиновата къща и в църквата Св. Неделя са се укривали жители на селото през Априлското въстание, защото са били двете най-добре укрепени сгради в обсадения от османските башибузци Батак.

 В тази къща – и една от най-ярките забележителности в Батак – е живял Борис Балинов – секретар на Работнически младежки съюз и участник в антифашистката съпротива.

Днес тя е паметник на културата в Батак. Има етнографска изложба.
Намира се много близо до църквата “Св. неделя” в центъра на града
Работно време: сряда до неделя:от  09.00ч. до 12.00ч. и от 14.30ч. до 17.15ч.; понеделник и вторник са почивни дни

3. Най-старото праисторическо находище в България –  Кременете, където през 1958г проф. Йосиф Шопов открива находище от предмети от бита от старокаменната епоха. По-късно подобни находки се намират и в м. Слънчева поляна, край ГС Широка поляна.

Ето още 4 забележителности в Батак!

4. Местността Широка поляна се намира в северозападната част на Западните Родопи.  Местността дава отлични условия за разходка и почивка. На територията на местността са и язовирите „Широка поляна“ и „Тошков чарк“, предлагащи отлични условия за риболовен спорт и пълноценен отдих.

батак Беглика

5. Местността Беглика заема т.нар. Беглишка заравненост. Тишината, зеленината и непокътнатата природа, обрасла с вековни иглолистни дървета привлича турсити от цяла България.Тук се намира и природния феномен „Дупката“, която е под егидата на ЮНЕСКО.

6. Кемеров мост – стар римски мост. Думата кемеров означава сводообразен. Дълъг е 30 м. и широк 3. Маршрутът тръгва от гр. Батак и минава през язовир Широка поляна. По този път може да се стигне до язовир Доспат.

батак Кемера
Средновековният Кемеров Мост

7. Ястия които да опитате в Батак – Характерни за баташката трапеза са домашноприготвеният от месо деликатес „старец“ и баташката сланина, ароматното баташкото червено вино „кърчаг“.

Други интересни забележителности са: крепост Каменишкото кале, в подножието на вр. Баташки снежник и Тошбоазкото кале, които са били с тракийско и средновековно значение.

Интересен факт: На северозападния бряг на остров Смит в Антарктика се намира морският нос, носещ името на града „Батак“.

Можете да си уплътните деня си, като минете през Пещера, Цигов чарк или Пещерата Снежанка.

Весела и обогатяваща разходка!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!