Гара Цепина

теснолинейката, гара цепина

Гара Цепина

Почти няма българин, който да не е чувал за Родопската теснолинейка. Tя е едно от много интересни забележителности за малки и големи във Велинград.

Повече подробности за теснолинейката можете да четете в тази статия:

История на гара Цепина

Както сме споменавали и много пъти преди – Родопската теснолинейка е с много интересна история. Тя е била построена в началото на 20-те години от миналия век и е била изключително прецизно произведение на инженерството. Дори и сградите на ЖП спирките (поне тези, които са строени през царско време) са с изключителна архитектура. Като всяка спирка се си съпетничи със следващата по-красота и внимание към детайлите.

Една от най-живописните спирки на теснолинейката се намира на дефилето Варвара Велинград. Тя е кръстена гара Цепина, защото се намира в права линия през гората до средновековната крепост Цепина.

Тази гара все още функционира и теснолинейния влак спира на нея. На 3 септември 2017 година тя бе превърната в Дом-музей на теснолинейката. Тя е доста добре реновирана и в нея, чрез снимки от миналите десетилетия е онагледена нейната история.

Също така предмети, които са автентични за теснолинейката като например – стари табели, разписание, тефтери и униформи.

Посещението на дом музея е безплатно. Единственото условие е да да се уговорите предварително на посочения долу телефон, защото не работи постоянно. Гарата не е електрифицирана или водоснабдена, но на дневна светлооина споойно може дас и разгледате.

Също за любителите на планинския туризъм от гара Цепина, където има място да си паркирате колата, тръгват две много интересни и панорамни пътеки. Едната е до Жълтата скала и крепостта Цепина, излиза се в Дорково.

А другата е пресичайки дефилето и следвате сините стрелки да започнете да се изкачвате съответно към връх Соколица, Салихов гроб, Милеви скали и връх Фенера и много други местности по рида Алабак.

Телефон 0892 288 220.

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!