Параклис “Гергевана” – прекрасно място за лека разходка

гергевана

Гергевана

Местността Гергевана е разположена в северните покрайнини на Чепинската котловина. Представлява невисоко плато, от което обаче се разкрива уникална панорама към квартал Лъджене, Връх Острец и връх Арапчал.

Тук е разположен и едноименния параклис “Гергевана”. На негово място някога е имало манастир, който е разрушен при помохамеданчването.

гергевана
Гледката от параклис “Гергевана”

Освен, че параклисът е разположен на място със спиращ дъха необятен хоризонт – той е един от най-старите и почитани от местното население параклиси. Храмът носи името на Свети Георги, а за създаването му са запазени легенди. Мястото не е избрано случайно, а е просънувано.

гергевана

При разкопки през 30-те години на ХХ век са намерени основите на стар манастир. Параклисът е възстановяван два пъти през ХХ век, тъй като е бил разрушен от вандали.

гергевана

Наименованието му „Свети Георги”, се прехвърлило върху хълма „Гергьовица”, преиначено (на каменски диалект) в „Гергевана”. Времето заличило всякаква следа от съществуването на този манастир, но са намерени църковна утвар, скелети на погребани духовници край олтара, както и съд с венециански сребърни монети.

Ежегодно на Гергьовден край параклиса става събор с църковна служба, курбан, песни и хора.

Гергевана е едновременно слънчево и панорамно местенце, където просто може да се насладите на тишината!

Намира се на 15-20 минути от центъра на Велинград. Оставям точни координати тук

Ако решите да продължите по пътечката, ще стигнете до много други интересни местности като Стария чарк, Никулова църква, Уличките, Баба и дядо, Славееви скали, Мачешки скали и други. Можете да кликнете върху всяка от тях за да намерите допълнителни упътвания и интересни факти.

Приятно да ви е 🙂

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!