Град Ракитово – забележителности

Ракитово е втория по големина град в Чепинския край. Той е и административен център на района, в който са включени град Костандово и Дорково.

Предполага се че името на селото произлиза от “ракита” – вид върба която е доста разпространена по това землище. Града е разположен на двата бряга на Стара река. Има 800 м надморска височина и заема най- източния дял на чепинското корито.

Вгнездил се в планината която го оградила от изток юг и запад, само на север простора е открит. На изток се издига доминиращата на селото височина Бърдо. От особено стопанско значение са иглолистните гори, най-голямото богатство на Ракитово.

Интересно е да се спомене, че в началото на 20 век, Ракитово се е очертавал като курорт заради лечебния си въздух и неизбродните борови гори. Но понеже нямало минерални води – туристопотока малко по малко започнал да се измества към селата Чепино Баня и Лъджене, днешни квартали на град Велинград.

Забележителности в Ракитово

Тук за културен паметник се сочи Часовниковата кула, построена още през 18-ти век. Читалищни на дом е един от най-старите в Чепинския край. Той има богата библиотека – читалня и музейна сбирка.

Животът в землището на града се заражда около IV в. пр.н.е.

През своята дълголетна история Чепинският край е обитаван от различни племена и народи – беси, византийци, славяни, българи и власи. Районът на Ракитово и Чепинското корито е в земите на тракийското племе беси. Днес има останки от тракийска крепост-светилище в местността Пашино бърдо, която местните наричат Пешин бърдо (Първото бърдо). От там започва биосферният резерват Мантарица (мант – свещена, на прорицател; терица – земя), под егидата на ЮНЕСКО.

Южно от града са открити останки от късноантична трикорабна църква, силно повредени през XX век от строителството върху тях на нов параклис и на стадион.

Има и Крепости като Градот и Калето, които са служели за наблюдателници в античността и средновековието.

На  27 километра от Ракитово се намира и курортната местност Цигов чарк, кацнал на брега на язовир Батак. Разположено е в югозападния ъгъл на Баташкия язовир от двете страни на пътя склоновете на планината са осеяни с кокетни разноцветни вили.  Цигов чарк е прелестен кът. за почивка и отмора на чист въздух в битовите условия са добри има много места пивка и студена вода магазини ресторанти и хотели. Повече четете в статията за Цигов чарк.

От Цигов чарк, можете да идете до град Батак, град Пещера и Пещерата Снежанка.

Приятна разходка!

LoVelingrad <3

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!