Христова поляна – столетникът – планинар

Христова поляна е място с невероятна гледка към Чепинската котловина и с магическа атмосфера! Kаква е нейната история и защо се нарича така?

Местността е кръстена на най-стария велинградски турист Христо Чотрев (1919г.-2019г). До 96 годишна възраст, той не само сновеше из планинските пътеки, но и помагаше за облагородяването им с навеси, пейки и кътчета за отдих.

Историята му започва през далечната 1919г. Като малък е бил овчар, а след това е на фронта на войната. И въпреки тези несгоди, негови близки твърдят, той винаги е имал интересна история да разкаже на всяка тема. Разказвал с всепоглъщащо сладкодумство и плам!

христова поляна

По думите му е преживял много трудности. Хранил се е основно с мляко и качамак и е съхранил бодрия си дух, защото през целия си живот е бил свързан с гората и я обича. Ето защо всеки поход с него е бил по-интересен и запомнящ се от предишния, разказват негови спътници.

христова поляна
Поглед от поляната

Познати му били всички билки и гъби. Приготвял най-разнообразни гозби на сподвижниците си в гората. Един от деликатесите му бил бъркани яйца с иглика.

На 96 години, не само е изкачвал стръмните склонове на Родопската гора, но е инициирал и направата маси и пейки с местната походна група. Христо Чотрев е не само многократно награждаван като активен член на туристическото движение, но и най-възрастният турист-ветеран във Велинград.

Христо Чотрев е живото олицетворение на силната воля и непримиримия дух, усещането за които завинаги ще витае във въздуха над Христова Поляна.

За Христова поляна

От Христова поляна се открива уникална гледка към цяло Чепино, отсреща в планината в слънчево време белеят Маркови скали, отляво остава връх Стража и Микроязовира.

Изходна точка е хотел Макси, Минава се през Попин Камък, Войнишка поляна и Паничките. Малко след Христова поляна се намира уникалната по рода си местност “Близнаците”, след това Вазова поляна и връх Острец.

Оставям местоположението тук, за Твое улеснение!

Приятна разходка!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!