Юндола – на ски във Велинград

юндола


Юндола е известен български планински курорт със ски писти през зимата и живописни пешеходни горски маршрути през лятото. Разположена е в седловина между Рила и Родопите. Намира се на 20мин. Път с кола от Велинград.

Произход на името

За произхода на името има две теории. Първата е, че това е прабългарски дума за вдлъбната земя, между две височини, където тече или е текла река – дол, долина.
А другата е, че произлиза от стара диалектна дума за пазар на овце и вълна – “Юндол”. В тази теория също има логика, защото тук и до днес основния поминък на населението е отглеждане на овце и добитък.

юндола
Стара снимка от 30те години

Юндола като курорт

Юндола е потопен във тъмнозелен океан от иглолистни гори, който го е обгърнал от всички страни. В тази мека и пищна зеленина под южното слънце греят кокетни вили в алпийски стил.

Днес Юндола е притегателен център за туристи и зиме и лете. През зимата много посетители на Велинград се възползват от полегатите и добре оборудвани ски писти. Те са подходящи за възрастни и за деца. На 15-10 минути с кола от Юндола, пък е ски писта “Старина”, която има по-голяма дължина на пистите. И двете са оборудвани със ски влеци и ски гардероби.

През лятото за туристите обаче, Юндола е от все по-голям интерес, защото от тук могат да се поемат различни туристически маршрути в Рила и Родопите. Забележителностите в Юндола са: защитените местности „Рогачица“ и „Валявиците“ в Рила, Филибиейска поляна,  Арапчал в Родопите, околията на село Куртово, скалния феномен Пашови скали и други.

юндола

От Юндола се стига и за Белмекен, където е язовира и спортната база Белмекен.

Тук има и постоянно функциониращ пазар и до днес, където можете да си купите свежи горски плодове от местната гора, пресни млечни продукти от местни производители, сладка, гъби и местни билки, плетива от вълна, натурално сладко от горски плодове, ръчно изработени сувенири или да хапнете вкусна агнешка чорба!

На Юндола – Рила и Родопите са сплели красотата си и я даряват с перфектната комбинация за туристите във всички сезони.

Оставям карта за да се упътите по-добре.

Незабравимо да ви е!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!