Жълтата скала над Дорково

жълтата скала

Жълтата скала е скално здание, издадено от Западнородопския рид Каркария. Намира се в близост до Велинград, над село Дорково.

Жълтата скала е с гнайсово образование. Тя е оцветена в жълто и особено когато е озарена от слънчевите лъчи, грейва още по-ярко.

Уникалната гледка от Жълтата скала

Построена е от множество скални тераси, издадени над дълбока пропаст. Общата й височина е над 100-200 м. Добре оформен се вижда отдолу от каньона на дефилето. Извисява се и над крепостта Цепина, разкривайки мистериозната й пирамидална форма.

Историческата крепост Цепина има формата на съвършена пирамида?

Милеви скали изглеждат на една ръка разстоянието.

Ако не ви е страх от високото, Жълтата скала, край село Дорково е много красив маршрут за разходка. Има много интересни неща, които може да се видят и по пътеката.  

Как да стигнем до Жълтата скала?

  1. От Велинград поемаме по дефилето с кола или с теснолинейката. Спираме на гара Цепина оттук пътеката започва с този знак. Панорамите в района на върха са много красиви. Оттук се насочваме към виещата се пътека и Жълтата скала, към която се открива чудесна гледка. Долината на Чепинската река остава зад нас, а зад виещата се спираловидно пътека, започват да се прокрадват гледки от Чепинската котловина, рида Алабак, Милеви скали и Сютка.  
  2. Крепостта Цепина – поемаме по маркираната пътечка. Разстоянието в двете посоки е около 8 км  

Спираме по дефилето на гара Цепина.

Следваме жълтата маркировка. Пътеката се вие спиралообразно по стръмния склон.

соколица от жълатата скала

Връх Соколица е изправил снага от другия рид.

Силуета на скалата вече започва да се откроява в далечината пред нас 🙂

Пропастта надолу си я бива 🙂

Още един поглед към скалния феномен и си тръгваме.

Прекрасна дестинация за пролетни и есенни преходи, тя е прекрасно предложение за еднодневна разходка.

Предупреждение: понеже склона е южен може би лятото ще ви е топло, прашно и малко некомфортно. Въпреки че пътеката се вие в гориста местност, слънцето е доста силно, особено в обедните часове.

Лично на мен ми е люмим зимен маршрут. От нея може да продължите нагоре по пътека без маркировка до Гарванов камък или надолу към крепостта Цепина. 

Но който и сезон да изберете – няма да сгрешите!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!