Как се е празнувала Коледа във Велинград – традицията.

бъдни вечер коледа

Коледа във Велинград

Коледа е.

Исус се ражда, а с него и новата надежда. Всеки очаква Бъдни вечер – и мало и голямо. Всеки иска да отрупа трапезата с нечетен брой постни ястия, за да може да е плодородна идната година.

Тази традиция е запазена и до днес, но нека надникнем в миналото, за да видим как нашите предци са посрещали Рождеството Христово.

Как се е празнувала Коледа във Велинград в миналото?

Първо нека споменем, че Велинград като град съществува от 1948г. Преди това на негово място са били три съседни села. И въпреки продължителните години на Османско потисничество, стародавните традиции са живи и до днес.

Приготовления

През деня, жените от семейството приготвят нечетен брой постни ястия.

Месят постна питка – специален хляб наречен бъдник. Характерното за него е, че като се замеси тестото отгоре се прави така нареченото “рало“.

Също, вари се боб от Велинградския сорт софенка. На трапезата се слага още ушаф, пшеница, сушени плодове, постна баница, дренки, булгур, ориз, сарми от зелеви листа. Може да се сложи, всичко, което ви е по вкус. Единственото условие е всичко да е постно.

софенка+

Как се посреща Бъдни вечер?

Трапезата се разполага на пода. Покривката върху която се поставени всички ястия и около която сядат членовете на семейството се нарича лененица. На нея се подрежда всичко.

Цялото семейство се събира на така наречената “кадена вечеря”.

бъдни вечер коледа
Кадена Вечеря

Нарича се така, защото най – възрастния в семейството я кади трапезата и къщата.  Да се прогонят лошите духове. След това стопанина грабва балтията и отива в градината при овощните дръвчета и казва “ще родите ли или да ви отсека?”.И децата понеже не дават, викат “Догодина ще роди”.  

Сетне се чупи обредния хляб, наречен Бъдник и се наричат стоката и животните. След това децата, а накрая всички останали членове на семейството .

Това се прави за здраве, берекет и плодовитост. 

В огнището задължително се хвърля дъбов пън който се нарича също Бъдник. Той трябва да гори през цялата нощ.

Бъдник

На Коледа

На следващия ден коледарите тръгват из къщите. За тях са приготвени специални колачета които им се раздават.  Те могат да са украсени със семки и сушени плодове.

На Коледа вече се ядат блажни храни. 

Традиционно в Каменица се прави свински кокал със зеле в гърне. Също така за сладко се прави блага баница с булгур. Като се разточи кората се дели на три парчета ръси се с булгур и захар и се свива като охлюв след това се изпича и се поръсва с вода и захар отгоре.  

Понеже в Чепино има много преселници и от Разлог е характерна за Коледа прословутата коледна капама. Старите жени го правят в глинено гърне слагат кървавица, пиле, сланина, кисело зеле, чесън, червен пипер, кимион, черен пипер. Затваря се хубаво запечатва се и се слага да се пече.

Историческият музей Велинград
Традиционна Велинградска софра

Коледа във Велинград

Изобщо Коледата във Велинград е един пищно посрещан празник с ярки традиции от векове назад.

Топла и сплотена семейна Коледа, където и да се намирате!

Love,

Velingrad

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!