Мачешки скали – един нов поглед към Велинград!

мачешки скали

Мачешки скали е интересно каменно образувание, издигнало се на панорамния път след Булин Чаир. От там се ширва безкрайна панорама към Чепинското корито.

Намира се на час час пешеходно разстояние от параклис Гергевана.  Маршрута е сравнително полегат и няма резки денивелации.

Подминаваме полянaта след Гергевана и и  около 15 минути пеша ни трябват за да влизаме в горичката. Минаваме разклона за Никулова черква, след това този за Стария чарк и след двайсетина минути стигаме до слънчева поляна с полуразрушен навес. Не поемаме разклона за Самоводица, който ни остава вдясно. Поемаме левият разклон и следваме изцяло обособената пътека.  След още 15-20 мин. стъпваме на панорамен път, на който личи интересно струпване на обветрени, гнайсови скали. Това са Мачешки скали.

От тук се виждат наляво рида Каркария, Дорково и Костандово. Целият Велинград като в шепа и връх Острец. Мястото е зашеметяващо красиво.

мачешки скали
мачешки скали

От Мачешки скали можете да се върнете до Булин Чаир и да отидете до Славееви скали и Самоводица ако искате по-дълга разходка.

История за скалите няма запазена до днес. Най- вероятно се казват така, защото от определен ъгъл скалите приличат на свита котка. (Виж най-горната картинка на тази статия) А от старобългарски мачка е котка.

Това е лобното място на партизанина Стою Калпазанов.  През 1944г. заедно с Вела Пеева те тръгнали за среща с други партизани, без да знаят, че някой ги е предал.  Жандармерията им е устроила засада и успява да залови Стою Калпазанов.

Вела успява да се измъкне и се укрива в снежната планина 37 дни. Заловена и убита е при Бялата скала.

Мачешки скали
Интересната структура на Мачешки скали

Разходката до Мачешки скали наистина си заслужава

Тя е лесна и приятна. Подходяща е за семейства в деца.

Ако не сте от града и искате локация – не търсете в Гугъл – там няма.

За щастие ги има отбелязани на картата на Диви Родопи – Който не е запознат с организацията горещо съветвам да го направи!

Весело да ви е!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!