Микроязовира на река Мътница, край Велинград

Местността на Конна база Сивек

Микроязовира на река „Мътница“ е водоем, който е естествено завирване на едноименната река „Мътница“ . Намира  между Велинград и Ракитово,  близо до „Хмела“ (отляво на шосето, като влизате във Велинград)

Има данни за живот от няколко хилядолетия преди Христа.

Случайно при обработване на земите при Юмеров гьол и Радолин дол, които са в близост до Микроязовира, са открити глинени фрагменти и други артефкти. Предполага се, че датират от 1-5 в. Преди Новата ера.

Микроязовира
Района на Микроязовира от птичи поглед

В района се намират доста останки от живот, но на значително разстояние едно от друго. Предполага се, че понеже хората са се занимавали с животновъдство владенията им са заемали големи разстояния за да има по-обширна паша за животните.

Южно граничи с връх Трушан, който води към Маркови скали и Клептуза през иглолистна гора.

Важно е да споменем че, тези местности са били от ключово значение за Траките – понеже имената на Трушан, Сивек, Клептуза са все такива, който нямат аналог в никой от живите езици. Вероятно е това да са тракийски названия, за които все още няма точен превод. Има само спекулации за произхода им, които в най-добрия случай са малко вероятни. И в най-лошия крайно нелогични. (Виж статията за Клептуза)

От другата страна с връх Стража и Ходжови скали, който помещава няколко тракийски или ранно римски крепости, служели за наблюдение и защита срещу вражески нашествия. Местата са в близост до Микроязовира и са доста огледни. Дават хоризонт към връх Острец, Арабчал на запад и към Крепостта Цепина и рида Каркария на изток.

Микроязовира е прекрасно място за лека вело- или пешеходна разходка.

Подхолящо е и за деца, защото няма много наклон и няма да се затруднят с колелата.

Може да се мине през Конна База „Сивек“, където има възможност за уроци по езда. Тук има и тенис корт.

С велосипед може да се стигне по черен път до Ракитово, Дорково или Костандово.

Мястото обикновено е слънчево и топло, което го прави чудесно за пролетни или есенни излети.

Весела разходка!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!