Град Пещера

град пещера

Град Пещера

Ако решите да идвате към Велинград, откъм Пловдив – Пещера – Батак – Велинград, сте на 94 км разстояние. И ще видите не по-малки природни красоти от Дефилето Варвара- Велинград.

На 6 километра от пазарджик е Водноелектрическата централа Алеко – това е лобното място на основоположника на туризма в България – Алеко Константинов.
Това е един подземен електрически дворец който трябва обезателно да се види.

История на Град Пещера

Град Пещера е селище с твърде стара и интересна история. Най-ранните човешки следи датират от епохата на неолита. Откритите находки дават основание на изследователите да заключат, че през бронзовата епоха пещерите Снежанка и Юбилейна са били обитаеми. В продължение на хилядолетия този край е обитаван от тракийското племе беси, изпитало влиянието на римляни и византийци.

Възникването на селището в Пещерската котловина е станало през втората половина на IV век пр. Хр. Най-трайно е взаимодействието по-късно на траки, българи и славяни. Свидетелство за това са откритите останки в околностите от хилядолетна култура – кюпове с обгорено жито, строителни материали, оръжия, оръдия на труда, монети, накити, култови предмети, саркофази, мостове, останки от калдъръмени пътища и от крепостите Киево кале, Перун, Тъмра, Св. Никола, Св. Петка и др.

Няколко са предположенията за името на град Пещера, но надделява това за пещерите в околностите. Най-ранният писмен документ за съществуването на селището под името „Пещера“ е от 1479 г.

Крепостта Перистера

Перистера е крепост над град Пещера. Уникалното за нея са двете нейни ъглови кули – източната и южната, които са и църкви. Това е единствената крепост от такъв тип у нас. Нейното име – Перистера, означава “гълъбово място”. В центъра на цитаделата има комплекс от мегалити, най-вероятно остатък от тракийско светилище с изсечени скални стъпала.

В нея археолозите намират глинени погребални урни с формата на саркофаг, каквито липсват при повечето тракийски погребения. Тази находка дава още един щрих в уникалността на комплекса.

Открити са и монети, сечени от император Тиберий II Константин (578-582), кръст от Х век, битови и други находки. Една от монетите има само един аналог в света.

перистера
Крепостта Перистера, с взор отправен към Пещера

Ретро Музей

В Музея на Автомоблите от Социализма ще се зарадвате на перфектно запазени вещи от социалистическия бит. Тук можем да пишем и до утре, но нищо не може да ви подготви за гледката и носталгичните чувства, които ще изпитате. Оставям линк за музея тук.

град пещера
Един експонат от музея.

На излизане от Пещера може да минете през пещерата Снежанка, която е много приятна дестинация през лятото.

На 11 км от Пещера се намира историческия Батак, чието име е записано два пъти в златните страници на нашата история. Веджъж по време на Априлското въстание и войната против фашизма 1941-1944г. Баташката църква е рядък исторически паметник, чиито стени са оцветени не от боите на зографа, а от кръвта на стотици хора – загинали жени деца и старци.

На 3 километра от батак е Баташки язовир, на който е разположен необикновено красивия курорт – Цигов Чарк. Оттам ви остават само 27 км до Велинград.

Обратният път също е възможен.

Приятно да ви е 🙂

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!