Пещерата Снежанка – една от най-красивите пещери

снежанка

Пещерата Снежанка се намира на около 5 км от град Пещера и е 7мата по големина пещера в България. Трябва да отбележим, че тя е и един от Националните Туристически обекти. Така че си носете книжките за печат.

История

Пещерата Снежанка е открита в началото на 60те години, случайно от планинари. Още тогава те били запленени от чудноватите пещерни образувания, които е приютила тя.

През 1975г. Е обявена за природна забележителност.

Скоро след това се оказва, че е била обитавана от праисторически хора – намират се рисунки и предмети от бита там.

Тя е дом и на уникални за страната ни видове прилепи.

Пещерата Снежанка, за разлика от Лепеница (за която вече сме говорили – ето статията) е достатъчно просторна, и разходките в нея се осъществяват без особена екипировка. Постоянната й температура е 8 градуса, така че би било грешка лятото да не си вземете връхна дреха. Дължината й е 145м. Пещерата е благоустроена с парапети и стъпала, където е нужно и е изцяло осветена.

Има над 600 000 сталактита и е наричана подземен дворец. В нея има няколко зали: „Залата на виметата”, „Музикалната зала”, „Голямата зала”, , свързани със „Срутището”, над което минава мост. Във „Вълшебната зала” природата е създала фигурка оприличавана на приказната героиня “Снежанка”, която дава идеята на проф. Алекси Петров от БАН за име на пещерата. По своята пленителност и красота на образуванията, тя се спряга сред 4-те най-красиви български пещери – Магурата, Ледника и Съева дупка.

Пещерата снежанка
Една от залите в Пещерата Снежанка

Как да стигнем до пещерата Снежанка?

Разписанието на работното й време зависи от сезона и трябва да проверите тук. Има групи на определено време.

Разклона за пещерата се намира на пътя Батак-Пещера. Отбивката е добре обозначена със знаци. С колата се спира на паркинг. От паркинга до самата пещера се стига по пътека, която е 800м. дълга – ( 20-30 минути ходене в зависимост от темпото).

Оставям карта за упътване.

Весела разходка!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!