Пресечната точка на 24 меридиан с 42 паралел

пресечната точка маркови скали

Пресечната точка над Велинград

Когато отворим пред себе си географска карта, виждаме поредица от хоризонтални и вертикални линии.

Те се наричат меридиани и паралели. Разграфени са по равно из цялата карта. Чрез тях успяваме да определим локацията на всяка една точка на земното кълбо. Застъпването на меридиан с паралел се нарича пресечна точка.

пресечна точка природни забележителсности във Велинград

Паралели са хоризонталните линии, а меридианите са пресичащите ги вертикални линии. Средно разстоянието между всеки меридиан, в умерената географска ширина е 40 000 км. Това прави пресичането на две линии много рядко срещан феномен.

24ти меридиан с 42ри паралел се пресичат в непосредствена близост до град Велинград.

пресечната точка се пада точно при един строен бял бор, на който е окачена и табелата.

Как да стигнем?

Пресечната точка можете да видите като тръгнете от Клептуза, на път за Маркови скали. Пътеката е със средна трудност и не ви трябва кой знае каква екипировка или храна. Следвате зелената маркировка. До пресечната точка от Клептуза не би трябвало да ви отнеме повече от 40-50 мин.

Допълнителна информация за пресечната точка

Меридианите и паралелите са ключови понятия в географията. Те са особено важни при определяне на локации, часови зони, както и за целите на астрономията. Те се срещат изключително рядко – в света има 181 паралела и 360 меридиана.

Интересно е да споменем, че още от древността са били познати няколко системи за ориентиране под формата на координатни мрежи. 

Траките, които са обитавали този район, също са имали системи за ориентиране, главно по звездите. Възможно е тази пресечна точка да е била известна и на тях, защото в околоността има много тракийски светилища в местността Св. Илия, Св. Неделя и Св. Спас.

Възможно е също, те да са имали своя аналог на Axis Mundi. 

Axis Mundi е концепция, която има аналог в различни култури по света. Отнася се до вертикална точка на връзка между подземния свят, земното царство и божественото царство. 

Концепцията за Axis Mundi често се представя символично като вертикална колона, дърво, планина, стълб, менхир или други централни структури. Те са моста между тези три свята.

Тази връзка е важна, защото позволява комуникация и поток на енергии между различните светове и нива на съществуване – на мъртвите, живите и божествата.

Аксис мунди има и в египетските и мезоамериканските култури под формата на пирамиди. Те също са ги използвали като проводници между света на смъртните и божественото.

А в норвежката култура дърво с колосални размери, наречено Игдрасил.

Във Велинград, точно на пресечната точка е израстнал висок и строен бор, а добри ръце са ознаменували събитието с табела за наше улеснение.

Пресечната точка на мердиан 24 и паралел 42 не трябва да се разглежда само като интересно съвпадение на огледални цифри. Числата 24 и 42 имат голямо нумерологично значение. 

24 е числото на креативността и въображението. Под негово влияние се намира отговор на трудни въпоси. 

А 42 е числото на интуицията и прозрението. 

Ето как са ознаменували преминаването на същия 42 паралел в Канада

Така че те се допълват много силно. Вие може да посетите пресечната точка ако търсите решение или отговор свише. Или просто душевно спокойствие.

Весела разходка!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!