10 природни забележителности във Велинград

природни забележителнности славееви скали

За човек, който обича природата, но най-вече обича Велинград природните забележителности са неизброими.

От дъхави иглолистни или широколистни гори, с чист и прохладен въздъх, живописни езера и водопади, до скални феномени и древни светилища – Велинград е обсипан с най-щедрите дарове на природата!

В тази статия събрахме и подредихме колекция от най-зрелищните природни забележителности, които да посетите докато сте в СПА Столицата.

Имайте предвид, че ако искате да посетите някой от природните забележителности във Велинград е желателно да си носите туристически обувки и други неща. За най-сигурно прочетете и тази статия.

Ако не ви се разхожда навътре в гората ето и колекция от екопътеки, които се намират на пешеходно разстояние от града.

slaveevi skali

Природният феномен Славееви скали

Скалният феномен Славееви скали е скално сдание, което е оркестрирано във формата на корона. И наистина това е един от най-красивите скални феномени във Велинград. Всъщност около самата скала са разпръснати множество обекти с култово значение. Мястото е обитавано още от тракийско време защото около самия скален комплекс който се намира на връх Самара се намират много тракийски обредни места.

Това, което прави Славееви скали толкова специални е и панорамата, към Велинград, която се открива пред очите ни!

клептуза природни забележителсности във Велинград

Клептуза

Друг природен феномен това е езерото Клептуза. Езерото беше символа на Велинград дълги години, но за съжаление в момента е в малко занемарено състояние. Неговата природна красота е описвана още от Иван Вазов в пътеписа му “Из недрата на Родопите“. Също така има останки от тракийско светилище непосредствено над езерата. Днес до светилището което се намира над Клептуза, се намира и живописният параклис “Св.Илия”.

пресечна точка природни забележителсности във Велинград

Пресечната точка на 24 меридиан и 42 паралел – сред най-известните природни забележителности във Велинград

До клептуза също се намира пресечната точка на 24 меридиан и 42 паралел.
Някои хора твърдят, че траките са знаели това, и именно затова са избрали паракли са свети илия за свое светилище това не е ясно но все пак е много интересно да се знае

Гледка от Острец към Велинград

Връх Острец

Връх Острец е една от най-високите точки в котловината. На билото е разположено светилище на траките, което датира от четвърти век преди Христа. Има доста теории дори, че това е било дълго търсеното светилище на връх Дионис. Нещо повече – има данни от Херодот, за съществуването му. Според проф. Диана Гергова, която е била ръководител на разкопките, дори самият Александър Македонски е идвал тук.

Откъм туристическа гледна точка, Връх Острец е много приятна екопътека за разходка. Но бъдете предупредени, че последния 1 км е с доста отчетлива денивелация. Може да се стигне до там и с джип, и с велосипед и пеша.

Ако сте решили да посетите пеша – предвидете си целия ден от сутринта. Защото отиването до върха е три часа, с времето за хранене, отмора и и разглеждане и след това слизането – може да стъпи към шест. Най-добре е изходната точка да ви е от хотел Макси, защото от там ще минете през Войнишка поляна, Христова поляна, след това Вазова поляна и стигате до връх Острец.

Сърцето на велинград сърцето на велинград се намира дълбоко в гората и ако не знаете ако няма кой да ви заведе най-вероятно няма и да го откриете но то е изключително интересно скално здание което е под формата на сърце и което е много интересно

Една от любимите ми природни забележителности във Велинград…

… е обвита в мистерия. 🙁

Ако ме питате коя е моята най-любима природна забележителност ще ви кажа веднага!

Наскоро в една стара книга която беше от 60-те години, прочетох за един забравен връх, който се нарича връх Соколица. Но не е отбелязан никъде по картите. Само мистериозно беше посочен, че е над гара Цепина. Отпрвихме се натам и се лутахме цял ден докато го открием.

Но гледката която се откри беше невероятна! Вдясно ни стоеше Рила и Пирин, а отляво Стара Планина и Средна гора. Беше чудно красиво и препоръчвам на всички да го посетят! Въпросът е, че е с доста голяма денивелация ако не се чувствате физически подготвени, просто останете с тези красиви снимки!

Нали не си мислите,че това са единствените природни забележителности във велинград? Ето още 10 бонус!

Чакам с нетърпение и вие да споделите кои са ви любимите природни забележителности във Велинград!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!