Национален фестивал “Пролетно хоро” – за любители на български хора

пролетно хоро

ПрПролетно хоро

Всяка година с  настъпването на пролетта Велинград посреща  любители на български народни хора от цялата страна. Фестивалът  “Пролетно хоро“  се превърна в празник на българския бит, фолклор и традиции.

История на пролетното хоро

Първото издание на  ”Пролетно хоро” е през 2012 г. и вече има своето заслужено място в програмата за фестивали и събори на  Министерство на културата и Министерство на туризма. Той се подкрепя и популяризира и от Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАФФ.

Фолклорната проява  се организира с партньорството и подкрепата на Община Велинград, Дружба Родина, Дружество за защита на Родопите, „Ротари клуб“-Велинград  и др.

 В  културния календар на Велинград няма толкова мащабно и атрактивно събитие, с над 1500 участници и гости от цялата страна. Събитието е част от културния календар на Област Пазарджик. 

През 2016 година „Пролетно хоро“ бе с номинация “Туристическо събитие на годината“ в организираните от Министерство на туризма годишни награди за туризъм. През 2016  и 2017 година фестивала се презентира от Община Велинград  на  международното туристическо изложение “Ваканция и СПА Експо.

През 2021 г. фестивалът отбеляза своя 10 годишен юбилей  със специално лятно двойно издание. Ансамбъл „Пирин“ откриха , а народния изпълнител Янко Неделчев закри събитието.

пролетно хоро
Фестивалът е събрал хиляди почитатели на българските хора на Площад Николай Гяуров, в центъра на Велинград

Фестивалът ” Пролетно хоро”няма конкурсен характер.

Той събира на едно място хора на различна възраст, с различен социален икономически и образователен статус. Основната цел е една -да популяризират българския фолклор, песенен и танцов и да играят заедно български народни хора!

„Пролетно хоро“ е еднодневен фестивал. Трите модула в програмата- парад дефиле, фестивална част и голямо пролетно хоро на открито. Всички те предлагат различно изживяване и емоция  и за участниците, и за публиката. Представят по атрактивен и оригинален начин фолклора ни, провокират интерес към българските народни хора ,любов към българските традиции, национална гордост  и самочувствие.

Фестивалът “Пролетно хоро“ е фестивал  на българщината, той е емоция, гордост, традиции и бъдеще събрани в едно. Фестивалът дава възможност на стотици българи да дойдат във Велинград, да  играят български народни хора и за пореден път да докажат, че българския фолклор живее в настоящето и има бъдеще. Фестивалът  е един нагледен урок по история и краезнание, урок който се възприема лесно и не се забравя никога . Урок който впечатлява.

Стани и ти част от “Пролетното хоро”!

За повече информация посети сайта на тук!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!