Снимки във Велинград – 10 уникални места!

кръста снимки

снимки във Велинград

Снимки във Велинград – 10 уникални места!

Някой беше казал, че фотографията е изкуството да намираш красивото в света.

Велинград е един най-живописните градове в България. Надарен със зелена природа и много исторически забележителности, можете лесно да увековечите почивката в няколко снимки.

Иначе е факт, че във Велинград всеки, който търси красивото със сигурност ще го намери!

Целта на тази статия е просто да улесним търсенето. 😊

Следва списък от нашите 10 предложения.

1. „Мечките“ на входа на града.

Мечките са едни от най-известните обитатели на Родопите. Но те са символ не само на Родопския район, а и на страната ни като цяло.

И изобщо българският фолклор, приказките и поговорките съдържат мечешки истории. Като например “Гладна мечка хоро не играе”, или “Който го е страх от мечки да не ходи в гората” или приказките за “Лошата дума”, “Умник Гюро с умници другари”. Образът на този горски обитател е залегнал дълбоко в българския бит и култура.

Едва ли има по- подходящ и удачен символ на планинската обстановка във Велинград.

Скулптурата изобразява мечка с палавите й мечета и надпис „Велинград“. Това е символ на природната благодат и биоразнообразието в нашия район.

Тя е с размери 6 на 4 метра и е изработена от майстора на дърворезбата Васил Говедарски.

Тази дървена композиция е въздигната по инициатива на Сдружението на Хотелиерите и Ресторантьорите „Велинград и Западни Родопи” и “Оф роуд клуб 4х4 – Велинград”

Скулптурата на четириногите радостно посреща гостите на Велинград. И е много подходяща за снимки.

Така че, оставям локация тук.

2. Светещият Кръст

И преди сме говорили за символа на християнството над града ни. Самият кръст е разположен на панорамна площадка с величествена гледка към Велинград и заобикалящата го планина. Лесно се достига до нея от центъра на града, посока хотел Бор и Макси.
До Кръста се намира и паметната плоча на народната геориня Вела Пеева. С която се увековечава нейната саможертва в борбата срещу фашистката репресия.

От кръста тръгват и много интересни екопътеки, също към интересни местности като Войнишка поляна, Вазова и Светилището на бог Дионис – връх Острец. Има още една интересна панорамна площадка – Христова поляна. Но тя е в гората и ще ви трябва подходящо облекло. Повече за нея тук:

https://www.lovevelingrad.com/velikdenski-yaiysa/

3. Параклис Животоприемний Източник

Това е едно много живописно параклисче, разположено в парка между Кремъчна и Кална баня.

Мястото е много добре озеленено, а параклисчето изключително добре поддържано.

Красотата на тази картинка се подсилва със смяната на сезоните, особено пролет като всичко се разлиства в различните нюанси на зеленото. И есен, когато „пламват“ жълтите и оранжеви палитри на дърветата.

Локация:

4. Великденски яйца

От дълбока древност изписването на яйца във Велинград е на особена почит.

https://www.lovevelingrad.com/velikdenski-yaiysa/

Велинградските земи имат специално, характерно само за региона орнаментиране. Като всеки орнамент има символика. Затова и Великден във Велиград винаги се чества шумно и тържествено, с ателиета по писане на яйца в Истрическия Музей. А на определени дати и на самия площад Николай Гяуров.

Но целогодишно има изложено великденско яйце при Историческия Музей Велинград и в двора на Гимназията по дървопреработване „Иван Вазов“, и пред Община Велинград.

Яйце с характерна за Велинград Орнаментация. Намира се парка, до скулптурата на Величко Минеков “Очакване”

Оставям локация.

Можете да не чакате до Великден, а да се снимате за спомен.

Повече за цялата традиция с изписването на Великденски яйца, четете тук:

5. Параклис Гергевана

Макар и малко отдалечен от града, на хълма над хотел Енира, е кацнал живописният параклис Гергевана. Старото му име е „Гергьовица“ и той датира от много векове назад. Новата сграда е построена върху руйните на стар манастир.

От него се открива неописуем планински пейзаж, който си заслужава да се увековечи.

6. Еленчето на булеварда

Точно на излизане от центъра, по посока Клептуза, има статуя на благороден елен, символ на биоразнообразието във Велинградския район.

Преди много години той се е намирал при култовият за Велинград – ресторант Бор. Бил е на мястото на днешния едноименен хотел. Но след като ресторанта затваря, Еленчето „бяга“ на булевард Съедниение. 😊

Но и тогава и сега внася изкючителна приятна планинска и природна атмосфера у хората.

еленчето ресторант борЕленчето през 80те. Еленчето днес на бул Съединение.

И сега малко интересни площадки за снимане около центъра на Велинград.

7. Пейката – книга на читалището

През 2022г. се навършиха 300 години от рождението на народния будител и автор на „История Славянобългарска“ – Паисий Хилендарски. И по този повод пред входа на Читалище „Отец Паисий – 1893“ се постави пейката под форма на отворена книга. Тя е страхотна фото-площадка в центъра на града, особено за всеки уважаващ себе си книгоман.

Пейката е произведение на известият български художник – Васил Горанов.

Тази пейка е произведение на художникът Васил Горанов, който е родом от Велинград.

Още произведения на именитият български художник има в парка до читалището.

Оставям локация на пейката-книга.

снимки във Велинград

8. Бюст-паметник на Николай Гяуров

Николай Гяуров е велинградчанинът, успял да достигне до най-високите етажи на световната слава! Световно признат оперен колос, неговият живот води скромното си начало от село Лъджене, (част от днешен Велинград). Но талантът му се оказва огромен и бързо го изстрелва на световни висоти.

Участва в постановки по целия свят – във виенската Щатсопера, парижката Гранд опера, лондонската Ковънт Гардън, нюйоркската Метрополитън опера, както и в много други престижни театри.

Бюстът е издигнат през 2008г. при честването на 60тата годишнина от обединяването на трите села Чепино, Лъджене и Каменица в днешния курорт – град Велинград.

Дело е на именитият склуптор Владимир Гиновски, който е автор на повече от 50 произведения, част от които са паметникът на Светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека в София, паметници на Кирил и Методий в Рим и Мурманск, монумент на Ботев във Враца, бюст-паметник на Васил Левски в Борисовата градина в София, паметници на Васил Левски в Унгария и САЩ, паметник на Елин Пелин в Байлово, паметник на Тодор Александров в Кюстендил и много други.

Когато я е изработва, Гиновски вече е на пределна възраст и коментира за скулптурата – “Може би това е моята лебедова песен” .

снимки във велинград

9.Фонтан „Чашата “ е символ на водната благодат във Велинград

също се намира на площад Николай Гяуров. Фонтатът изобразява четири жени, които се къпят под преливащата от върха на фонтана вода.

Дълго време централният площад се е казвал Фонтаните. Защото освен „Чашата“, е имало още един наречен „Слънцето“, който е вдигал водни струи от самата земя.
Тя е издината през 1987г., при ремонт на центъра по повод 40 годишнината на Велинград.

10. Фонтанът в Парк “Вельова баня”

Вельова баня е един от най-атрактивните исторически паметници в град Велинград. Тя се намира в квартал Лъджене (западната част на града), на десния бряг на река Луковица, сред красив боров парк. Сградата датира от 1640 година. Температурата на водата тук е 43° C и се използва за лечение на различни заболявания.

За банята има предание, че някога човек на име Вельо, който бил управител на всички села в котловината, страдал от кожно заболяване. Една стара жена го посъветвала да прави бани в гьолчето при река Луковица (мястото на днешната баня). Така Вельо се излекувал и от благодарност въздигнал баня, за да се ползва като от всички. От тогава тя носи неговото име – Вельова баня.

11.Бонус – за всички почитатели на изкуството

Творби на колосите в българското изобразително изкуство – Георги Божилов – Слона и Величко Минеков можете да видите на Центъра на Велинград.

снимки във велинград

Георги Божилов е много голямо име в българската живопис и можем да се гордеем, че в центъра на Велинград има две негови творби.  

пано слона

Точно при самия площад на едната страна на високата сграда на ЦКС се намира един стенопис, който е емблематичен за града. Този стенопис е изключително интересно и внушително произведение на изкуството. Разположен върху толкова голяма площ, той придава много артистична атмосфера на площада. Създаден в периода 1975-76 година.

Снимки във Велинград

Другият стенопис-мозайка изобразява Орфей и Евридика върху фасадата на хотел „Здравец“.

Голям пропуск и грешка е, че през всички изминали години липсва всякаква публична информация, от която велинградчани и гостите на курорта да научат, че в центъра на града присъства с творбите си един емблематичен български художник! Именно Георги Божилов-Слона. Няма реклама на безценните пана, а да не говорим за поддръжка.

„Очакване“ – скулптура от един от най-видните български скулптори – Величко Минеков.

Накъдето и да погледнем у нас – София, Пловдив, Добрич, Сандански, Панагюрище, Търговище, Ивайловград, а и в чужбина – Вашингтон, Рим, виждаме резултати от изкусните ръце на този прославен скулптор.

В парка до новата сграда на община Велинград се намира скулптурата на известният и един от най-пролифериращите български слулптори – Величко Минеков. От 2022 той вече не е между нас – остават ни само произведенията му.

Велинградската скулптура изобразява жена, свила се в очакване. Тя е изработена през 1967г.

И с това завършва нашата дигитална разходка из забележителностите на Велинград!
Не забравяйте са се снимате с някои от тях! 🙂

Love,
Velingrad <3

Add a Comment

error: Content is protected !!