Изкачване на връх Белмекен

Белмекен

Връх Белмекен е красиво планинско възвишение, разположено в Рила планина, гордо извисено над язовир Белмекен.


Язовира и върха са имали много имена през годините – Бели връх, Коларов и сега е Белмекен.

Връх Белмекен е един от първенците на Рила с височина е 2626 м. 

В сравнение с Мальовица и Вихрен, не мога да кажа, че маршрута до там е в истинския смисъл високопланински. Да, предизвикателен е, но е сравнително лек. Подходящ е за разходка с деца.

Макар и полегат, изкачването на върха отнема около два часа, два часа и половина постоянно катерене. Но разходката е лека и времето е хладно през лятото, така че можете да се насладите на красивите гледки в нормални температури. Сапфирено синият язовир Белмекен създава неописуем декор на разходката. Планинският бриз, тръгнал от Мусала и преминал през много хребети носи хладно спокойствие и тишина. Също така планинският въздух има страхотен аромат на билки.

През зимата не е много желателно да се изкачва връх Белмекен, защото е склонен към образуване на лавини.

Отправна точка за връх Белмекен

Има няколко места от които може да се тръгне към връх Белмекен, но днес ще упоменем най-краткия маршрут, който тръгва от сами язовира на Белмекен точно при стената.

Пътуваме от Велинград с кола, минавайки през Юндола и Старина.

Намираме място за паркиране на колата и тръгваме по срещуположния черен път. Маршрута е отбелязан с табела. Пътеката е с мека пръст, трева и с ясно личаща си маркировка.

Пътеката тръгва от 1910 м. надморска височина и това означава че ще преодолеете към 700м. денивелация.

  За маршрута ще ви е нужно нещо връхно, дори и през лятото. Също така си носете вода, защото никъде по пътя няма да намерите откъде да си налеете. Храната е задължителна, все пак отиването и връщането могат да ви отнемат до 4-5 часа. Слънцето там е много силно – вземете си слънцезащитно и/или шапка с козирка.  

В добро време и добра видимост, от върха се откриват гледки във всички посоки. Виждат се Пирин с Вихрен, Витоша, Стара планина, Средна гора и Западните Родопи. Язовирите Искър и Батак, както и естествено разположения подножието – язовир Белмекен. 

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!