Интересни забележителности в Района на Велинград

забележителности милеви скали

Интересни забележителности в Района на Велинград

Забележителностите в нашия прекрасен Велинград са толкова много, че те направо “преливат” и в околностите му! Тук сме ви подготвили няколко от тях!

  1. Палеонтологически музей, Дорково – Крепостта ЦепинаЦигов чарк – Тези три забележителности се правят на един дъх, както се казва! Всеки четвъртък в музея на Дорково и Цепина входа е свободен. (Подробни статии, посветени на тях може да прочетете като кликнете върху имената на съответните забележителности)

2. Юндола, Старина, Куртово, Белмекен – Тези четири местности са подредени в една линия. Лятото са подходящи за походи, а зимата за ски и семейни забавления.

белмекен
Язовир Белмекен. Гледката е от пътеката за връх Белмекен

3. Пещерата Снежанка – се намира на около час път с кола от Велинград. Разположена между град Пещера и град Батак. Уникална е със своите внушителни пещерни образувания! Креативен ум е оприличил почти всички от тях и им е дал име! Разходката с гид си заслужава всяка минута! Весело да ви е!

Докато сте тръгнали натам може да посетите Ретро Музея в град Пещера или някои от забележителностите в Батак.

4. Милеви скали се намира на около 40 минути с кола от град Велинград. Има и пешеходни маршрути за които ще прочетете в самата статия. От върха има много обширна гледка и зареждаща атмосфера!

10 интересни забележителности в Района на Велинград

5. Язовир Голям Беглик  – Е едно от малкото останали наистина диви места в България. Намира се в защитена местност Беглика. Уникален за прохлада в горещите летни дни! Също дава и уникален фон за снимки!

6. Фотински Водопади  и Язовир Въча

 се намират на около час, час и половина с кола от Велинград. Наистина места, които си заслужава да посети човек. За Фотиснките водопади ще са ви нужни туристически обувки, със здрав грайфер. Защото на места има значителна денивелация и тесни пътеки.

7. Побит камък е скален феномен, разположен в покрайнините на града. Представлява камък, който все едно е пораснал от земята. Намира се на около 30 минути с кола, в южния изход на града – посока Сърница.

побит камък
побит камък

8. Резервата за мечките – това е прекрасно място за семейна разходка и развлечение. Можете да хванете теснолинейката от Велинград до гара Беглика, Разложко и да се полобувате на пухкавите горски обитатели в едноименния парк

10 интересни забележителности в Района на Велинград

9. Доспат – язовир Доспат е едно от най-живописните места в България. Каквото и да кажем за него няма да е достатъчно. Както се казва само с виждане става

10. Връх Сюткя

Сютка е третият по височина връх в Родопите. Гледката от върха е неповторима и завладяваща! Изкачването от Ракитово е по черен път, значителна денивелация за около час – час и половина зависи от темпото и – Voilà! – Чепинската котловина е в краката ви!

Под върха се намира и пещерата Лепеница, така че можете да поместите двата обекта в една разходка!

По който и път да поемеш ти пожелавам прекрасна разходка!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!