Зоокът с горски животни във Велинград

Зоокът с горски животни

Неведнъж гората във Велинград е била възхвалявана от посетители днес и в миналото. Нейната красота е безмерна  и неописуема. Широките иглолистни гори са дом на много животни – мечки, сърни и елени, лисици, диви свини, вълци. Също така има много представители и на пернатите.

СПА Столицата на България е соченa за един от районите с най-голямо биоразнообразие в България.

Някои от тях присъстват и в зоокъта на Горския техникум (Професионална гимназия по горско стопанство „Христо Ботев“ – локацията е тук)

Какво можем да видим тук?

паун Зоокът с горски животни
Един красив и перест представител на птиците

Във Велинградския зоокът има представители на лисиците, също глигани, елен лопатар, сърни, зайчета, язовци, муфлон (дива коза), дива свиня, чакал и други.

Зоокът с горски животни заек
Ето и един симпатичен беглец 🙂

Представителите на пернатите в зоокъта са яребици, няколко различни породи фазани, зеленоглава патица, тракийски кеклик и пъдпъдък.

Отскоро има и нови попълнения, които са и екзотични и не са характерни за тези географски ширини – Африканска Коза, лама и щраус. Това говори за положителното развитие на нашият горски техникум, който години наред държи челни места за най-квалитетно лесовъдно училище в България!

щраус Зоокът с горски животни
Отскоро Техникума ни по горско стопанство се сдоби с двойка щрауси, африкански кози и дори лама!

Трябва да споменем, че парка има засадени и доста видове разнообразни дървета – така че има забележителности и за хората с интерес към флората.

Така че, ако се чудите къде да заведете децата си по време на почивката си във Велинград – ето едно добро предложение! Посещението на горския зоокът е едновременно интересно и образователно семейно преживяване. Вратите на Горския техникум са отворени до 5 часа следобед.

Общо разходката тук не би трябвало да ви отнеме повече от 20-30 минутки.

Можете да го съчетаете с разходка до Вельова баня, която е на 5-10 мин пеша от зоокъта– в парка има съоръжения за забавление за най-малките. И докато сме на темата – ето една статия с малко история за Парка и прилежащата към него минерална баня.

Други предложения за семействата с деца са:

Весело да ви е! 🙂

Add a Comment

error: Content is protected !!