Най-високата гара на Балканите – Аврамово

теснолинейка

Гара Аврамово заслужено е получила титлата най-висока гара на Балканския полуостров. Със със своите 1267 м. надморска височина тя е и в челните позиции на Източна Европа.

гара аврамово

Известна още като Алпийската железница на Балканите – теснолинейният влак Септември – Добринище се придвижва до нея по редица мостове, тунели и спираловидни изкачвания. Проектирана в началото на 20 век от младия български инженер Стоян Митов, теснолинейката днес е под защитата на ЮНЕСКО, едновременно заради сложността и ефективността си.

Гара Аврамово е разположена в Аврамовата седловина – точно тази която разделя Рила от Родопите. В близост до нея се намират курорти като Велинград и Юндола.

История

Гара Аврамово е спирка по теснопътната железопътна линия Септември- Добринище, чието изграждане е започнато през 1920г.  Този релсов маршрут е интересен не само с гара Аврамово, а и с цялата си история която можете да прочетете в този линк.

гара аврамово
Изглед на Аврамовата седловина, 1936г.
гара аврамово
Строеж на гара Аврамово, 1936г.
гара аврамово
Строеж 1936г.

Какво означава теснолинейка?

Теснопътната ЖП линия се нарича теснолинейка, защото разстоянието между релсите е по-малко от това на днешния европейски стандарт. Той е по-точно 76 см – т.е. два пъти по-малко от това което е прието. Европейския стандарт е 143,5 см точка. Този размер междурелсие позволява придвижването ѝ в тесните планински каньони като например Дефилето Варвара – Велинград и Якорудските тесни планински проломи.

Ако трябва да сме по-точни средната скорост на теснолинейката е 25 км в час, като на пресечки тя намаля с до около 5 км в час.

 Разстоянието от Септември до Добринище е 125 км., то се изминава около пет часа. Но не се плашете от голямата продължителност на  пътуването, защото ще сте запленени от  невероятните природни спектакли, на които маршрута ще ви направи свидетели.

Кой сезон през Гара Аврамово?

Без капка преувеличение, теснолинейният път подсилва красотата на всеки сезон.

В това ще ви оставим да се убедите сами!

Разгледайте за своите билети тук

Весело и незабравимо!

Add a Comment

error: Content is protected !!