10 идеи за пикник на живописни места

христова

На пикник във Велинград

Знаеш ли, че във Велинград освен в лековити минерални и води и чист въздух, можеш да се потопиш в безгрижно спокойствие и зеленина? 

Да – просто вземи нещо за хапване и да тръгваме!

Велинград е известен с прирдната си красота.

Той е сред първенците по красота е България – Заобиколен от вековни и иглолистни гори, той е перла в природата в страната ни. 

И какъв по-приятен начин да й се полюбуваш, от отдих сред природата. Ето няколко идеи за места.

(Локация има в линковете на всяка местност).

1. Гергевана е лесно достъпна местност в близост до града. Въпреки това има почти 360 градуса взор към Чепинската котловина. Под хълма има и добре обособена беседка с чешма и огнище.  

Барчето е разположено точно под нея и предлага чешма и огнище.

Ако то е заето не се обезнадеждавай – на 30-ина метра под него, в горичката, има още една беседка с чешма и огнище.

2. Параклис Никулова цъкрва

До него може да се стигне както от Гергевана, така и от местността Баба и Дядо. Има и пътеки от Белодробна болница, Велинград.

Има беседка, чешма и огнище, както и разбира се живописен параклис в чест на Чудотвореца.

3.Стария чарк

Е разположен в гористата местност над Гергевана. Следва се черния път, идващ от нея. Разходката от Центъра до Стария чарк е не повече от 1 час в посока. Тук също има чешма и огнище. Особено подходящ за лятото, заради хладнината.

Ето още 6 страхотни предложения за пикник

4.Острец – за тези които искат добре да заслужат обяда си с по-дълъг преход – връх Острец е тяхното място. Огнище има, но в чешмите около Острец рядко има вода. Така че си носете.

5. Елин връх – Елин връх е едно от най-енергийните места в цял Велинград! Освен уникалния хоризонт който разкрива, Елин Връх предлага и отдих под купола на гъста гора. Има също параклис, чешма и няколко беседки. 

елин връх
Прекрасна гледка за незабравим пикник

И докато сте там може да запалите и свещичка в параклиса на същия връх.

Ето още няколко странотни места за пикник във Велинград

6. Параклис св.Илия – е на леснодостъпно място над Клептуза. Има беседки, а до беседките разкопки на тракийско светилище или укрепно място. 

7. Уличките – ако разходката до Стария чарк не ви е изморила достатъчно – просто продължете до тази красива местност. Уличките е място с внушително големи скали, образуващи лабиринт помежду си. В местността има навес и кът за огън и и много подходящ за пикник. За съжаление няма чешма – така че трябва да си носите вода. 

8.Св. Спас се намира над хотел Св. Спас. Поема се черният път от последна спирка на автобусите. Водим се по маркировката и след 20-30 минути ходене излизаме на платото. Има навес и няколко маси с пейки. Има и 2 чешми. Едната е по пътя, а другата е в края на поляната.

На пикник във Велинград

9. Вазова поляна – Да, именно за тази местност пише Вазов в пътеписа си “В недрата на Родопите”. Тогава се е наричал Мангов Льон. След посещението на Будителя, местността е кръстена в негова чест. И ако разходката до Св.Спас ти се е сторила кратка може да продължиш до Вазова поляна. Там също има навес и огнище, за съжаление няма вода и си носи.

10. Войнишка поляна – Войнишка поляна се намира на 20-30 мин в гората над паркинга на хотел Макси. Има малък навес и места за сядане. Ако искаш нещо с гледка – може да продължиш на 5-10 мин. до Христова поляна, където ще се открие гледка към квартал Чепино и Клептуза.

Ако търсиш място с гледка можеш са продължите на още 10 мин. до Христова поляна

Надяваме се отново да сме обогатили вашата почивка. 

И така – страхотните идеи от нас – храната и доброто настроение от вас! 😉

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!