Интересни градове около Велинград

Велинград

Градове около Велинград

Имаме много какво да говорим за Велинград. но в тази статия снемем погледа си от СПА Столицата и ще го отправим към градовете и селищата, които го заобикалят. Те също пазят своите забележителности, като някои от тях които изобщо не са за подценяване. В Чепинската котловина, в която е разположен и Велинград, има няколко града и села, които се гордеят с не по-малко интересни исторически и природни забележителности.

Един от интересните градове около Велинград е…

Костандово е град, който е разположен на около 15 минути с кола от Велинград. Ето няколко няколко природни и градски забележителности

Алков камък е древно тракийско светилище. Около него се намирани оброчни плочки на богинята Хера. Скалният комплекс предлага изключително с красива панорама на посетителите си. Разходката до там е около час.

Също така в града се намира и цех, в който се произвеждат дворцовите килими на Принц Чарлз. Също на някои от килимите са снимани и филми от поредицата Хари Потър.

Отправната точка за Връх Мел се намира около Костандово. Той е забележителен с това, че от едната му старана се вижда цялата Чепинска котловина докрай, от другата страна като в шепа – язовир Батак.

язовир батак

Село Дорково

е пазител на многовековна история. В него се намира музей на праисторически същества, обитавали тези земи.

Също така тук се намира и средновековната крепост Цепина и още няколко тракийски находища. От цепина може да се направи преход до Жълтата скала която е изключително красив скален феномен! Прехода от крепостта е около 2 часа.


В Дорково се намира и църквата Св. Илия – умалената версия на свети Александър Невски, която е проектирана от архитекта на известния храм. И е дарение от самия Андрей Ляпчев.

Св Илия в Дорково. Градове около велинргад

Градове около Велинград – Град Ракитово

днес е познат като индустриален град. Известен с дърводобива и дървопреработването той разполага с голяма индустриална зона. Но всъщност, заради гъстите си гори и чист въздух – Ракитово е започнал да се оформя като курорт преди Велинград. Но заради липсата на минерални води, и туристопотока спира. Когато във Велинград са каптирани минералните извори Велинград става една от най-желаните дестинации в България.

Но в Ракитово има интересни архитектурни паметници – като например Часовниковата кула и интересни местности като например екопътеката към Връх Сютка, пещерата Лепеница и язовира Батак.

Други селища около Велинград това са например четвъртото най-голямо село в България –

Драгиново

което е пазител и на многовековна история. Там са открити множество тракийски светилища. Природните забележителности в драгиново са екопътеките до живописния връх Милеви Скали, Градище, Връх Стража и Ходжови скали. Има много природни забележителности разположени в землището на Драгиново.

милеви скали

Селища разположени в Алабашко-Велийшкия дял.

Във високопланинския цял на Велинград са разположени множество живописки села и махали.

Света Петка също едно и много живописно село, разположено в близост до Юндола. В този район се намират и пашови скали, екопътеката към връх Острец. Също и най-високата гара на Балканите – Аврамово. Има много селища, които са разположени във велико алабашкия планински дял които са прекалено красиви за да се опишат в думи.

света петка

В едночасова близост до Велинград се намират и райските родопски кътчета като Сърница, Доспат, Батак и Пещера.

Накъдето и да поемете – весело и незабравимо!

Add a Comment

error: Content is protected !!