Връх Стража – старата наблюдателница

На входа на Велинград, по шосето, водещо за Пазарджик и Батак се издига един връх. Той е не е много висок, но е много обзорен. Този връх е наречен Стража. По- надолу в статията ще разберете интересната история защо са му дали именно това име.

История на връх Стража

Според преданието на връх Стража са били наблюдателниците, от които стражите на крепостта «Цепина» следели движението по пътя от запад. В случай на опасност те сигнализирали на тъпанджиите от главното управление на върха, които пък съобщавали на охраната на съ­седната крепост „Градище”. От своя страна тя известявала укрепените пунктове над селата Костандово, Ракитово и Дорково. По този начин при тревога се вдигало на крак цяло Цепино.

За голямото стратегическо значение на тези места говори фактът, че след кръвопролитни боеве или чрез тайни заговори те преминавали ту в български ту във византийски ръце. Окончателното им освобождаване от византийците става при цар Калоян. Той поверил владеенето на тези земи на Деспот Алексий Слав. И така от 1207 до 1215 г. Крепостта Цепина е столица на самостоятелното феодално владение на деспот Алексий Слав, а вр. Стража нейната основна наблюдателница.

По време на Второто българско царство из околността на днешния град са изградени много църкви и манастири, останките на някои от тях и днес могат да се забележат – това са Св. Георги на Острец, Св. Неделя на Маркови скали, Илийна църква на Елин връх, Св. Никола по пътя към Стария чарк и много други.

 Следи от укрепления, градища и археологически находки са открити на вр. Стража. Подобни има и в местността “Градот” – на 2 км северно от Велинград.


Как да стигнем?

За да се отиде на връх Стража от квартал Каменица, се тръгва на изток към асфалтовата база и водната помпена станция. От станцията се поема по стръмния склон и за 15-20мин. се стига на височина, вдала се на запад над реката. Това е „Стражата”. Този път е по-прав и по-кратък.

От квартал Лъджене се тръгва на изток по бул. „Хан Аспарух” и се излиза на шосето за Пазар­джик и Батак. Отминава се мостът на река „Мътница” и се пресича жп линията. Преминава се меж­ду овчарниците и се поема по склона на връх „Стража”, като се държи посока северозапад. Прекосява се каналът на напоителната система. За 30мин. се стига от канала до върха.

Това е най-слънчевият туристически обект в околностите на Велинград. Тук снегът се топи най-напред и март месец пламват първите минзухарчета и съсънки. Старите велинградски туристи насочват първите си пролетни излети към Връх Стража.

За любителите на леките преходи – това е една от най-подходящите разходки. От върха се откриват гледки към Вр. Острец, Вр. Арабчал, Елин връх, Конната база, Микроязовира, Милеви скали и вр. Сютка и Цепина!

Приятно и незабравимо да ви е!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!