Плиоценски музей в Дорково

DORKOVO

Плиоценски музей в Дорково

Праисторическият Велинград – най-голямото палеонтологическо находище в Източна Европа!

Вече знаем, че земите около град Велинград са били обитавани от хилядолетия назад от древни племена. Но това не са най-ранните живи обитатели на тези Земи! Тук се намира най- голямото палеонтологическо находище от Плиоцена не само на Балканите, но в цяла Източна Европа! Открити са над 600 фосилни останки от над 30 вида от праисторически животни в село Дорково, покрайнините на град Велинград. То е и второто такова по значимост на нашия континент!

мамут
Бивна на Оверски Мастодонт, с размер 280см.

Сред откритията са бивни, зъби и огромни кости от мастодонти, трипръсти коне, представители на семейство Котки – съблезъби тигри и лъвове, носорози, елени, маймуни, плиоцерски мечки и елени. Също и огромни по размер прадеди на плъховете. Както и няколко уникални за този край, непознати до тогава праисторически птици! Някои от тях можете да видите в този музей.

История на плиоценски музей в Дорково

Всичко започва когато в началото на 20век, жители на село Докрово , при строенето на къщите си,  разказват че са открили огромни кости. По думите им те са били по-големи от тези на бивол. За първи път внимание на това обръща местният учител Манол Чолев през 60те. През 1985г. идва и експедиция от Софийския университет. По–късно се присъединява и френски екип палеонтолози.

Окончателните открития са плод именно на тези българо-френски палеонтологични разкопки в региона. Научният ръководител проф. Ербер Тома, споменава в трудовете си, че това е и най-голямото находище на Оверски Мастодонт в Европа. Това е вид мамут, който е обитавал тези земи до преди 15-20 хиляди години! По -късно Професор Тома инициирал и създаването на Палентологиччекия музей в Дорково именно поради значимостта на откритията!

Ето пълната статия за праисторическите животни в този край.

мамут музей

Музеят е открит през 2013г. той е с много интересна архитектура, наподобяващо жилище на праисторически човек с овална форма. Защитената площ, върху която е разположен е 15кв.км.

Идвайки от Велинград, музея се намира на 15-20минути път с кола.

Вратите му са отворени за посетители от 10 до 19 часа ежедневно.

 А докато сте в палеонтологическия музей в Дорково, можете да посетите и крепостта Цепина, която е последната Родопска крепост, паднала под османско робство!

Също така в Дорково се намира и църквата с колоритен екстериор и история – Св. Пророк Илия.

На 15 минути с кола се намира и живописният Цигов Чарк! Можете са съчетаете тези 4 обекта в един ден за една незабравима и обогатяваща разходка из Велинградския край!

острата скала
.Острата скала е достижима след кратък преход

А ако сте настроени за пешеходен туризъм наблизо са скалните забележителности Жълтата скала, Острата скала и върха Мел. Пътеките за всички тръгват от Дорково.

Весело да ви е!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!