Църквата св. Пророк Илия в Дорково

Църквата Пророк Св. Илия

Църквата Св. Пророк Илия в село Дорково е пъстро сдание издигнато в центъра на село Дорково. Известна е с това, че е като умален вариант на катедралния храм свети Александър Невски в София.

На какво се дължи тази прилика ще разберете по-надолу.

Църквата Св. Пророк Илия

Строежа на храма по официални документи започва през 1926 година, но всъщност е около шест години преди това.

Защо? Предстои да разберете.

Църквата Пророк Св. Илия

Църквата е кръстокуполна с апсида на изток в камбанарията. Дължината и е 20 метра ширината 13 м и височината също е 20 м това прави площ от 265 квадратни метра.

Причината поради която църквата е започната да се строи по-рано е, защото преди да се започне с изографисването, тя трябва да съхне поне три години. Преди много години майсторите иконописци сами са си правели боите си с яйца и билки. Всеки нюанс е бил внимателно прецизиран и всяка билка давала съответния цвят.

Както можете да со представите това е било много трудоемко. Истински майсторлък. Повече за иконописа четете в този линк.

Църквата Пророк Св. Илия е изографисана вътре с изцяло натурални бои.

Боите в оригиналните си в оригиналния си вид и до днес. Църквата е изключително светла с изключително светли цветове. Тя впечатлява посетителя още с влизането.

Църквата Св. Пророк Илия
Входа на църквата

Говори се че министър-председателя Андрей Ляпчев е обичал да ловува в рида Къркария. И един път при посещение на Дорково, заради доброто и гостоприемно отношение на дорковци към него той дарил парите за да се построи този храм. Дори извикал за провектант не кого да е, а самият проектант на храм-паметника Александър Невски.

Църквата е абсолютно функционираща и до днес. Правят се кръщенета, сватби и чисти молитви и редица други обреди.

И след като сте в това историческо село Дорково имаме още няколко предложения за вас:

  • Крепостта Цепина – на изхода на Дорково, се извисява един исторически хълм. На него е разположена крепостта Цепина, която е последната Родопска крепост, паднала под османско робство. Всъщност нейната история и легенди са изключително пленяващи! Можете да прочетете в тази статия.

  • Плиоценски парк Дорково – Ако сте с деца изключително много ще се зарадвате на 4 метровата възстновка на овернски мамут. Той е обитавал тези земи преди милиони години. Другото интересно е, че това е и най-голямото плиоценско находище в Източна Европа.
  • Язовир Батак и Цигов чарк – от изхода на Дорково може да поемете към стената на Язовир Батак. Пътят е тесен, но изключително живописен! Ще минете през скалният феномен острата скала в дорково, която напук на всички закони на физиката се извила тънка осанка.

Надявам се да сте си прекарали добре на дигиталната ни разходка! Сигурна съм, че и физическата ще е много интересна и внушителна!

Весел ден!

LoVelingrad

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!