Рида Велийца – интересни факти и екопътеки

бирково дрон

Велийца е планински рид, който заобикаля Велинград на югозапад. Той е една от планинските грамади, които формират Чепинската котловина и поддържат прочутото безветрие в района.

Интересен е с това, че именно там се разполагат и повечето високопланински селища около Велинград. За тях сме говорили в тази статия:

Най- високият връх в рида е едноименният връх Велийца. Той е с височина 1715м. Представлява поляна с хубава гледка. Върха носи и историческа атмосфера. Тук пуква първата пушка за освобождението на Родопите от османското потисничество. На върха е издигнат паметник, ознаменуващ подвига на 42 войници от 27-ми пехотен чепински полк и 39-ти пехотен солунски полк (Пловдив), загинали на 5 октомври 1912 г. в битка за освобождението на българите в Западните Родопи и долината на р. Места.

Най-високите селища на Балканите се намират във Велийшкия рид.

Село Орцево е най-високото селище на Балканите с постоянно живеещо население. Издига се на 1555 метра надморска височина и дава на посетителите си невиждана планинска панорама.

Орцево е удобно място като изходен пункт за връх Велиица и Кавун тепе и Тракийското светилище в местността Бабяшка чука.

Интересно е също и селото Биркова, което е с 1408 м. надморска височина. Намира се на 25 километра югозападно от Велинград. То също е с обезмълвяваща панорама.

велийца биркова
гледка от село Бирково. Наричано още Биркова Махала или Биркови

Велинград като отправна точка към Велийца.

След последна спирка на квартал Чепино поемаме към горския пункт. Подминаваме отбивката за Лепеница и след един завой се озоваваме на разклон от главния път на който пише – Цветино, Абланица Магерово. Движим се по нов асфалтиран път, виещ се с извивките на реката. Красиво е, защото си в едно малко своеобразно ждрело. След няколко километра стигаш отбивката за Магерово, което е скрито бижу в сърцето на гората.

Продължаваме нагоре към селото и от там следваме черния коларски път нагоре. Има много пътеки, подходящи за пешеходен и вело-туризъм. Да не говорим, че в приложения като ФатМап, можете да си разчертаете маршрута предварително.

Също може да се хване теснолинейката посока Добринище. И да спрете на гара Аврамово, която е най-високата гара на Балканите. Може да вземете и колелото си. И от там да поемете от село Аврамово нагоре.

Ако път искате да си направите разходка с автомобил, също ще се нарадвате на красиви гледки. Поемете към Сърница и вземете разклона към Кръстава. Стигайки до село Кръстава, пред очите ви започват да се редуват най-прекрасните природни пейзажи към Алабак, Рила и Пирин.

Пеша, с велосипед,с теснолинейката или кола, Велийца обещава прекрасна разходка за любителите на красивите гледки и спокойствието. 

Add a Comment

error: Content is protected !!