Високопланински селища около Велинград

села

Защо да се интересуваш от високопланинските селища около Велинград – ако си ценител на природната красота, то тогава една панорамна обиколка около селата би било страхотно предложение! (в края на статията те очакват и няколко предложения за маршрути 🙂

Велинград е разположен в Чепинската котловина, която е обградена от 3 планински дяла – Алабак, Къркария и Велиица.

Алабак е най-социализирания планински дял в котловината. Тук се намират местности като Славееви скали, Мачешски скали, Керачин камън, Марина Черква, параклиса Никулова църква, Стария чарк, Милеви скали, връх Фенера. Има много беседки, чешми, кътчета за отдих и най-богата маркировка.

Къркария също крие своите красоти като например връх Мел, Елин Връх, Околностите на язовир Цигов чарк и други. За съжаление маркировката там не е много поддържана, въпреки че за по- популярните места има.

Делът Велийца е много олюден с мохаменадски села, и въпреки че не е толкова атрактивен за масовия турист, тук има какво да се види.

Заселен е с малки селца и махали, които са типичния пример за селски живот. Хората се прехранват с животновъдство, земеделие и дърводобив.

Така че в Алабашко- Велийския планински дял, са подредени от птичи поглед във формата на полумесец множество селца.

селища около Велинград

Всички те са разположени на голяма височина и са изключително живописни.

В цялата планинска редица в югозападната част на Велинград, ако тръгнем от горския пункт в Чепино, който е на изхода на квартала, ще минем Разклона за Грашево и ще продължим към една чешма, която е наречена Седемте чучура. Малко преди нея има табела за село Кръстава. Така че завиваме надясно и поемаме по пътя. По самия път има много какво да се види. Местността Грънчарица – където се намира най-богатото находище на волфрам в Европа, също така има мед, олово, злато, сребро. Наблизо се намира Сребровръх. На него са открити рудници, датиращи от тракийско време.

На места ще видим много изкуствено създадени меандри (извивки на реката) в които се отглежда и размножава риба.

Интересно е да се спомене, че има при строенето на пътища и на имоти по тези села са изкопани много масови гробове. Близо до село Кръстава е открит един, в който има намерени над 200 скелета. Предполага се, че това само част от зверствата от 1666 година, при масовата асимилация на местното население от Османската империя,

Тези села днес са мюсюлмански. И за да не се кръвосмешават помежду си в селата организират така наречените сглядни събори. Където младите от различните села да се виждат и харесват.

Във Велиишкия дял има огромни масиви от черен бор, който едва е бил запазен, защото се изсичал през Османската империя заради корабостроенето.

Хората по Велинградските високопланински селища са дружелюбни, трудолюбиви и честни хора.

Велиишкия дял е непроучен, но стига до Гоце Делчев по пряк път.

Има много тракийска история по него единият от тях, както казахме е Сребровръх, който съседства с голяма Сютка. За съжаление не е добре проучен нито исторически, нито географски.

пашови скали, теренотерапия
Поглед от Пашови скали

Когато стигнем до Кръстава, ще установим, че това е една малка махаличка, в която сякаш времето е спряло. Хората с любоитство те гледат и ти се усмихват приятелски. Кокошки ти претърчат пред краката. Мирише на обор.

За тези от нас, които са ходели на село през лятото, тази обстановка може да те върне в едид друг свят на безгрижни спомени.

селища около велинград

Бирково – едно от най-високите селища на Балканите

Пътуваме вече от Кръстава за Биркови, което е махала. Ако имаше статут на село щеше да е най-високото село на Балканите. Може да се зачудите, коя е тази зелена сграда в Бирково – ами това е кметството, което се пази в абсолютно автентично състояние от 30те години на миналия век.

След това отиваме в пашово – село което е подредено амфитеатрално и има впечатляваща гледка към околните села. Казва се Пашово, защото местният паша е живеел там, за да има по-добра видимост към почти всички селища под негов контрол.

Ако ви е останало време може да посетите и Скалният Феномен Пашови скали, от където гледката е още по- впечатляваща.

пашови скали
Лицето на Пашови скали

Под Пашово лежи Аврамовата седловина, където се намира гара Аврамово, за която най-вероятно знаеш, че е най-високата ЖП гара на Балканите.

Има и много фотографии на хора и на блогъри, с теснолинейката. Романтиката на това столетно през планинско влакче вместо да намалява с годините, все повече нараства. Под село Пашово се намира най-дългият тунел на теснолинейката, който е над 300 метра.

На сградата на гара Аврамово има изкисувани елементи от традиционните български шевици.

аврамово
Гара Аврамово

От там се качваме обратно на Юндола.

По пътя към Юндола се намира опитното горско стопанство към Лесотехнически университет. Тук е експериментална площадка за разсад на местни и чужди растителни видове.

Когато се качим на Юндола можете да си хапнете прекрасния курбан чорба!
Може и да си купите продукти от пазарчето но ги пробрайте преди това за да се уверите, че наистина са домашни. Че зачестиха оплакванията на хора попаднали на складови продукти.

Хората в тези селища около Велинград се занимават основно със животновъдство и земеделие,

и имат много продукти отгледани сред природата.

Селища около Велинрад

Имайте предвид, че много злоупотребяват с доброто име на тези селища и придоват продукти по пазарчето, които изобщо не са местни. Така че, сте предупредени.

Като човек, който е любител на вело-туризма мисля, че една разходка с колелото по тези места е един прекрасно прекаран ден!Попринцип се кара по асфалт и редно да дойдете с шосейно колело. Но и хибридно колело няма да е лоша идея, в случай че решите да мръднете по някой черен път.

В момента подготвям много интересни статии за вело-приключенията ми в района. Наистина ако си с колело има много какво да се види тук около велинград. Имам предложения за маунтинбайкинг, даунхил, шосейни разходки.

Винаги можете да пишете коментари с допълнения към казаното от мен. Също така съм отворена за всякакви предложения за статии.

Весела и незабравима почивка във Велинград

Love,

Велинград

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!