Връх Фенера – Тайния връх

връх фенера

Представете си, че се качвате на кула.

Само че тази кула не е каква да е.

А място, от което погледа ти полита стотици километри напред.

С едно такова място завършват приказните ни Родопи. Връх Фенера се намира над дефилето Велинград- Варвара. От него се вижда цялата тракийска низина надлъж и нашир – в ясно време се погледът стига отвъд град Пловдив!

Връх Фенера за мен е един от върховете с най-красива гледка в цялата Велинградска околност. Дали защото вече съм свикнала на гледката от Острец, Славееви скали и другите които са ми в близост.

Но не – многоцветните пастелни очертания на Горнотракийската низина няма как да не пленят очите и съзнанието ти.

Как да стигнем до връх Фенера?

Връх Фенера се намира в близост до Милеви Скали. Има няколко начина да се стигне. И в 3те трябва да се озовете на премката, която е между Милеви скали и Връх Фенера. Тя е интересна с това, че е горски кръстопът, п средата на който има изсъхнало дърво, окичено с табелки.

фенера

До нея може да се стигне от много места от –

Велинград – Кладова – Милеви скали (най-добре с велосипед защото този маршрут е дълъг)

От Гара Долене на теснолинейката

към Салихов гроб и от там гоните Милеви скали – това е изключително, ама изключително панорамна пътека, от която се виждат спящите родопски грамади под краката ти.

 От гара Цепина на теснолинейката – въпреки, че там е малко екстремно изкачването. По 2 причини – първо защото трябва да се пресече дефилето което го прави малко опасно. И след това защото първия час, час и половина е изкачване по ронливи и песъкливи пътеки. Аз лично мисля, че това е най-стръмната пътека в Чепинската котловина. Но пък иначе си заслужава защото е страхотно живописно.

Също пътеката е много припеклива. Което я прави приятна за есента и сухата зима. И убийствено слънчева за лятото. Не си го причинявайте през топлите сезони. 🙂

Тръгваме от Гара Цепина. Може да се обадите предварително за да ви го отворят.

Пресичаме дефилето и следваме сините стрелки.

Скоро стигаме до едно заслонче наречено Чиката. Вътре има всичко необходимо за пренощуване (Да не дава Господ). 🙂 Аз й нказвам къщичката на Баба Яга
Продължавате нагоре и стигате една от любимите ми панорамни площадки. Ще видите защо

Минавате през подножието на връх Соколица, и след това Салихов гроб. И като излезете на Премката следвате табелката.

Гледката от връх Фенера има уникален взор чак до тепетата на Пловдив.

От Варвара или Варварските бани – Хижа Равно боре – Премката

От тези места съм атакувала аз върха. Но ако си изтеглите фатмап, ще видите цялата горска мрежа, която стига до въпросната премка.

Проблемът е, че по времето когато аз направих прехода нямаше маркировка до връх Фенера. Съществуването му беше ознаменувано само с една табела на премката.  

Намира се на 10 минути от нея.

Но по фатмап ще се ориентирате. Пътеката е неподдържана и шубрасала. Но

Минава през букова гора.

Самият връх е малък като топлийка на игла, едвам могат да седнат двама човека. Личат бетонни отливки, на които най-вероятно са седели знамена

За мене това е един от най-красивите върхове в Чепинската котловина и не мога да повярвам, че не е маркирана и изчистена.

Около върха има няколко панорамни площадки, от които гледките са удивителни.

Весел и приятен преход!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!