Връх Острец – светилището на бог Дионис

Ostrets

Острец е една от най-емблематичните местности във Велинград. А и една от най-предпочитаните за поход пътеки.

Минава се през много други интересни природни забележителности във Велинград, а по пътя към върха се откриват множество красиви гледки.

Гледка от Славееви скали към Острец и двата му върха – Голям Острец и Воден.

Всъщност Острец е съставен от два идентични по височина върха. Ако трябва да бъдем точни, единият е с 3 метра по-висок от другия. Нарича се Голям Острец, на който е разположен и параклис св. Георги. А другия се нарича Воден, и на него реално се намира тракийското светилище, за което се спекулира, че говори Херодот.

История на Острец

острец

Както споменахме, планинският рид, на който е разположен връх Острец е място на безгранични гледки. Но и на необятна история! Върхът е бил обитаван още от времето на траките, което ще рече няколко хилядилетия преди Христа.

Тук има и древно тракийско светилище, на племето беси.

Има спекулации, че тук се намира и светилище на бог Дионис. Именно там, според легенди и предания, Великият Александър Македонски е получил предсказание от тракийски жреци, че ще покори целият познат свят.

В долината между връх Острец и връх Арабчал има данни, че бесите са добивали и злато от златоносен пясък. Най-голямото свидетелство за това има на Сребровръх (Гюмюшчал), близо до Сърница.

За повече подробности около далечната история на Острец – чети в тази статия.

острец табела

През средновековието е имало манастир Св. Георги (Гергевана). А сега на негово място има каменна църква, която перфектно се вписва в и без това неописуемо красивия и живописен пейзаж.

Стари хора от града помнят, че всеки Гергьовден на върха е имало събор и пищно честване на християнския празник. Повече чети в тази статия:

Гледките са живописни, а въдуха – винаги кристално чист. Гледката е на 360 градуса от всички страни.

Как да стигнем до върха?

Въпреки, че има много въможнни пътища до Острец може би царския път е с изходка точна хтел Макси. От там се минава през Попин камък, Войнишка поляна, Христова и Вазова поляна. Маркировката е в зелено. Преходът в една посока е около два часа и малко, но ще се убедите, че си заслужава всяка крачка.

Гледка от Острец – вижда се цялата Чепинска котловина, в която лежи Велинград. Хоризонта завършва със Стара планина.

Иначе има път и от квартал Чепино, местността св. Спас. Но за съжаление от там макрировката не е поддържана, дори е загубена на места.

Има опции и през Горския пункт, по пътя за Сърница и гара Острец на теснолинейката, но острата денивелация няма да се понрави всекиму.

Отдалечавайки се малко от града, от село Св. Петка, може би е най-достъпният път. Но трябва да намерите някой да ви закара дотам, и да се спуснете обратно във Велинград. Това би отнело 4 -5 часа пеша.

Накъдето и да поемете – весело и незабравимо да ви е!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!