Връх Милеви Скали – с гледка, спираща дъха

милеви скали

Милеви скали е връх в Западните Родопи, разположен в рида Алабак. Представлява скалист връх, издигащ се на 1593м. над морското равнище.

История

Легендата разказва, че скалите получили името си от бунтовния овчар – дядо Миле, който по време на османското робство оттук призовавал с тръбата си българския народ на бунт против поробителя. Заради непокорната си постъпка той бил убит от османски войници. Но родолюбието му остава увековечено в името на скалите.

Милеви скали са белязани и с още един бележит подвиг в историята ни. Тук става сражението на 04.09.1944 г . между партизанските отряди и многобройната войска, жандармерия и полиция.  За обезсмъртяване на героизма им е издигнат величествен 20 метров паметник, който да напомня за партизанското дело.

Паметника на върха

Как да стигнем до Милеви скали?

До Милеви скали се стига по няколко еко пътеки. Ако искате с кола, от центъра на село Семчиново. Стига се за около 30 – 40 минути по 16 километров еднопосочен път.

Пешеходно до върха се стига по няколко маршрута: от хижа „Равно боре“ за около 2 часа; от спирка Цепина(Дефилето)за около 3 ч.; от гара Долене (Варварките бани) за около 4 ч. (това е най-тежкия за изкачване маршрут в цялата Чепинска котловина); от село Варвара за около 5 часа, от хижа „Кладова“ за около 4,5 часа. Непосредствено под върха се намира хижа „Милеви скали“, която вече не работи.

От върха пред вас се ширва необятна панорама – безкрайни зелени хълмове, цялата Чепинска котловина като в шепа, връх Арабчал, Острец, в далечината пролетно време белеят Рила и Пирин. Погледът стига до безкрая на Родопите! Атмосферата на върха е наистина магнетична!

забележителности милеви скали
Може би единствената гледка, която може да се съревновава по красота с Милеви скали – това е Гарванов камък – от съседния планински рид.

Мястото е подходящо за пикник, само имайте предвид че дори август месец подухва студен вятър и не е лоша идея да си носите нещо връхно.

Ако сте решили да го посетите пешеходно трябва да си предвидите цял ден. Желателно е да тръгнете сутринта. Средно в посока е 4 -5 часа. Около 4 часа за отиване и 4 за връщане.

Заслужава си всяка крачка!

Весело и незабравимо да ви е!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!