Тракийско светилище “Гарванов камък” край Велинград

гарванов камък

Тракийско светилище Гарванов Камък

Древното тракийско светилище “Гарванов камък” е  намира в рида Къркария, край Велинград.

Светилището е лесно достъпно както от Чепинската котловина – Велинград, село Дорково, така и от Пазарджик, село Паталеница. 

Съветвам ви за краткост да спрете колата си в района на рида Къркария. Може и откъм Дорково или гара Цепина на дефилето. Също Св.Константин и Елена край Цигов чарк (с джип по черен път), или дори с. Паталеница. 

Във всички тези случаи преходът ви няма да е повече от 2 часа. Предупреждавам само, че с изключение на пътеката от св. Констатнин и Елена, денивелацията е значителна. Но няма как да не е, като сме отишли на лов за подобни гледки. 😉

Светилището е на над 2500 години. И е принадлежалло на тракийското племе Беси. Около местността са намирани древни тракийски артефакти с обредна стойност. 

Също така има характерни издълбавания по скалата, за които сме говорили и в предишни статии.

Как да стигнем до Гарванов Камък?

За съжаление в момента то се пада в Ловно- Дивечовъден участък Къркария и  е заградено от ловна ограда, без достъп за туристи. Такива огради заграждат 470000дка от българските гори.

До 2017 имаше на места стълби, през които можеше да се прескачат оградите. Но вече те са деинсталирани и достъпът е прекратен. 

Така че трябва да се обадите предватително на телефона за да ви отворят. И да не се разхождате излишно.

гарванов камък
Невероятната гледка, за която ви говорех 😉

Какво ще видим?

Гарванов камък е изключително панорамна местност и от нея ще видим кротките води на Язовир Батак, Части от Чепинската котловина, крепостта Цепина.

Има навес за хранене и отдих. Това което ме озадачава обаче, е че навеса не е около скалата – а отгоре на нея. Отворен остава въпроса имало ли е следи от траките там, където е лят бетона на навеса…

Тук оставям видео с величествен ооглед от светилището Гарванов камък. 

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!