Рида Къркария – екопътеки и интересни факти

връх мел

Рида Къркария

Планинският рид Къркария е една съкровищница край Велинград, инкрустирана с много природни бижута. Но да не избързвам…

Както сме говорили и в предишни статии, Чепинската котловина (нарчена още Чепинско корито или Чепинска долина) е разположена в северозападните разклонения на Родопите. Със средно надморско равнище около 770 м. Тя е заградена с планинските ридове – на запад Алабак, с двата си най-високи върха Арапчал и Милеви скали и техните околности (наричани от старите велинградчани – Къшлиите). На югозапад – Велийца, на юг Сютка и на изток рида Къркария. 

В тази статия ще говорим за рида Къркария, в чиито поли са наредени град Ракитово, а на 5 км. от него Костандово и Дорково.

От северната част на рида са разположени пазарждишките села – Паталеница, Варвара, Ветрен дол и други.

Билото на рида е плоско, разположено на 1400 – 1500 м н.в., над което стърчат единични заоблени върхове. Най-висока точка е връх Калчиш (1475 м), разположен на около 5 км североизточно от село Дорково.

От източната страна на рида Къркария са височините около Батак, като връх Мел и Везир тепе, които са обрасли с борови гори. А склоновете, които се спускат към котловината са с широколистни гори от бук и дъб.

От повечете върхове на Къркария се вижда цялото протежение на котловината. Почти от всичките й по-панорамни точки се виждат обраслите с иглолистни гори Сютка и Баталач.

Известни местности в рида Къркария:

Нека започнем с една от най-популярните – Цигов чарк. Той е разположен на бреговете на язовир Батак, и е един от най-красивите курорти в Родопите. Повече за него чети тук.

Крепостта Цепина, е разположена в полите на Къркария, край село Дорково. Освен,че е пазител на многовековна история, крепостта е и популярна дестинация за турситически преходи. За повече информация:

Ловно-дивечовъден участък Къркария. Той в момента е заграден, но самото му съществуване подсказва за богатата флора и фауна на този планински дял.

Навремето това е било любимото ловно място на Андрей Ляпчев. Нещо повече – в знак на признателност и приятелство към хората от село Дорково – той финансирал и подпомогнал построяването на колоритната църква в село Дорково – Св. Пророк Илия.

Жълтата скала – е внушително скално сдание, издигащо се над Цепина. От него се откриват незабравими гледки към цялата Чепинска котловина. Гледката също разкрива и мистичната пирамидална форма на крепостта Цепина? Чети в статията.

жълтата скала
Поглед от Жълтата скала

Връх Мел, е панорамна площадка над град Костандово, която след недълга разходка дава невероятен взор към цялата Чепинска котловина и приказно хубавите вечнозелени гори, които я украсяват като изумруден гердан, който наесен, при пожълтяване се нашарва и със златисти окраски.

връх мел
Гледка от Връх Мел, над град Костандово.

Гарванов камък е монолитно тракийско светилище, датиращо на 2500 години, с още по-обширна панорама от тази на Жълтата скала. Пътят до там, обаче има един проблем. За повече информация – четете тук.

гарванов камък

Накъдето и да поемеш – весела разходка и до следващата статия!

Love,

Velingrad.

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!