Най-старите минерални бани в България

минерални бани в България

Най-старите минерални бани в България

Знаеш ли, че дневния дебит на минералната вода във Велинград е 10 000 000 литра?

И това е само малка част от природната благодат във Велинград.

България е на втората държава в Европа по богатство от минерални и изворни води.

А в България първенец по многобройност на термалните извори е Велинград. Каптираните извори са около 80, а температурата и химическите и съответно лечебните им свойства варират силно според района.

Общият минерален дебит от всички извори в града е 124,23л/сек. Това сумарно прави 10 милиона литра на ден!

За лечебните й свойства се знае още от древността. При разкопките в местност Св. Спас са открити древни византийски пергаменти, датиращи от 1 век след Христа.

Градежи и каптаж от времето на Римската империя са открити при “Сярна баня” в Каменица. И още римско строителство от тухли, сводове, арки и стени. Незнайно защо, за разлка от Хисаря, Бургас, Пловдив и други български градове, във Велинград цялото римско наследство е погребано под земята.

Къде са най-старите минерални бани в България?

Най-старите функциониращи бани във Велинград датират от 1750 и 1751 година. Т.е са на около 300 години! Това ги прави най-старите функциониращи бани в България.

Те са в почти автентичен вид имат подобрения и малко пристройки. Това са съответно Радонова баня в Чепино и Женска баня в Лъджене.

Важно е да кажем, колко тясно е свързан живота в Чепинската котловина с баните. Мъжете се събирали на приказка в гьолчетата и топилата. По късно, по османско време са съградени женски бани за гелините. При Женска баня с открита мраморна плоча, датираща от 18в., на която се оповестява, за дарението.

Историческият музей Велинград

Тази плоча оповестява дарение от неизвестният вече дарител – Якуб, от османско време. Сега се помещава в Историческия музей Велинград. Също може да видите и характерните римски тръби, по която се е превеждала минералната вода в Велинград. От музея обясняват, че те доскоро са се ползвали.

Друго доказателство за неразривността между водата и живота във Велинград, е това че до всяка баня има храм. Например Между Кална и Женска баня е параклиса Животоприемний източник. В близост до Сярна Баня в Каменица е църквата Св. Троица. До Радонова Баня в Чепино е светилището Св.Спас. До Клептуза е параклис св. Илия.

Идеята е, че след като с човек си измие тялото, е посещавал храма за да си прочисти и душата.

Баните във Велинград – храмове на лечебните води

Дори самите бани, със своят светъл цвят и широк купол наподобяват на своего рода храмове.

Баните тогава са се правили със специална натурална водоустойчива мазилка, която обаче през комунизма е била заменена с плочки. И по този начин изцяло е нарушена автентичността им вътре.

Както споменахме през римско време минералните води протичали през малки дървени тръби, а в студената вода в каменни. Това е заради различните химични процеси които се случват. А и характеристиките на самата вода са го изисквали.

Трябва да отбележим, че въпреки, че в баните във Велинград тече най-чистата и концентрирана минерална вода, повечето са в поизоставено състояние.

Жалко е, че такива храмове на живите лечебни води са оставени на доизживяване.

На този етап, че баните са и паметници на културата и на традициите сред хората. Сигурна съм, че ще дойде дойде ден, в който прекрасната традиция ще се съживи!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!