Каратепе – местност между Велинград и Сърница

Каратепе красива местност разположена  на 28 км. от град Велинград по пътя за град Сърница и язовир Доспат. Представлява красив ландшафт с живописна река и голяма поляна, която в летните дни е слънчева и прохладна. Кара тепе всъщност е проход или дервент в планината. Височината на местността е 1550 м. над морското равнище.

Каратепе рядко попада в списъка за красиви дестинации в България, но определено е такава.

Ето няколко снимки:

 Самата дума Каратепе е много застъпено име в османския свят. Кара означава тъмен или черен и тепе означава хълм. 

Съчетанието на зеленина, бистро поточе, беседки, красотата на заобикалящите хълмове и най-вече хладен въздух привлича много хора тук за пикник и почивка.   

Има и малко параклисче в наблизо, наречено Св. Богородица. Обозначено е с табела и можете да го посетите. За локация – този линк.

През лятото Каратепе е царство, както на красиви гледки, така и на червени боровинки и гъби.

Понеже се намира в подножието на връх Сютка, връх Сребровръх, Сърница и язовир Доспат, Каратепе е кръстопът за много маршрути.  Но също и изходна точка. От него може да поемем по някоя от маркираните пътеки.

Иглолистните гори в района са прекрасно място за разходки или дълги туристически преходи. Сенчесто скривалище от летните жеги. От Кара тепе започват туристически маршрути за връх Сютка и връх Сребровръх, както и до Велинград и язовир Доспат.

Понеже местността е разположена в полите на връх Сютка, не е изключено да видите и мечешки следи. Носете си свирка или пиратки, за да уплашите животние при евентуална опасност.

Ако искате още съвети за безопасност за преходи във Велинградските гори и изобщо – прочетете тази статия.

Посочваме ориентировъчна локация в средата на Каратепе.

Има и асфалтов път точно до него който води от Велинград към Язовир Доспат и Сърница, така че и стигането с кола е по живописен път.  

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!