Любимите килими на Принц Чарлз

килими принц чарлз

Откъде поръчва килими принц Чарлз?

Град Костандово е едно малко градче в близост до Велинград. Там се намира един цех за производство на килими.

Но това не са каквито и да било килими, а такива които се застилат в най-важните места в Англия като например банки и дворци.

Дори на един от килимите, произведени тук се е снимал филма Хари Потър. Но да не избързваме.

Цеха те с над 100-годишна традиция. Единият от становете тук е от 30те години на миналия век. Тук се намира и най-големият стан за килими не само в България, а в цяла Европа! Той е с широчина 8 метра. На него може да се изтъче килим с размери до 160 квадратни метра!

Тук се реставрират и килими на Наполеон и на Луи XIV.

Килим на Наполеон

Как се произвеждат килимите?

Технологията за произвеждането на тези килими е най-висококачествена.

Започва се от десена, чийто дизайнер е самият собственик на цеха.

Десен за килим

Има килими с всякакви десени – от класически западно европейски до ориенталски. Изработени от най-висококачествен памук и вълна. Вълнената прежда е 100% българска вълна, с много високо качество!

Боите за килимите се правят на място. Цветовете се се поръчват от Lanset – швейцарски бои за текстил, които са най-добрите бои в света. Те имат 200 години гаранция на цветовете! Самите килими са с 500 години гаранция.

Вълнените и Памучните нишки така се вплитат в тях от майсторките килимарки, че дават 500 години гаранция на тези килими. За съжаление майсторки-килимарки се намират все по-рядко, защото е трудна и пипкава работа. Занаятът е много трудоемък. За един квадратен сантиметър се правят 64 възела, а за да се направи един средно голям килим отнема месеци.

Например един килим, който ще е с размер от 70 квадратни метра и ще се тече в продължение на една година!

Чраз напарване се боядисват преждките.

Как се тъкат? Насновават се възелче по възелче, като се връзват на специален възел под формата на цифрата 8. Прави се така, за да не може да излезне и да се развали. След което е готов реда със специален уред, наречен “набивачка” се допълнително се подсигуряват самите възли. Кралските килими в Алнуик Касъл са почти изцяло от този цех. На някой от килимите са снимани филми от поредицата Хари Потър. Цените варират около няколко стоотин евро на квадрат. Като 240 цветната палитра е, разбира се, най-скъпа.

Един от многот фотоекспонати в цеха. Кадър от Анлуик Касъл

Тези и още много любопитни факти ще научите при обиколката на самия цех.

Телефонът за връзка е 0876081550. Заплаща се символичен вход.

Add a Comment

error: Content is protected !!