Никулден – традиция и история

Никулден е един от важните православни празници, който официално се чества на 6ти декември. Посветен е на свети Николай Чудотворец, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именик. В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, като най-важното ястие е рибник. Но за него после.

Свети Никола

В българската православна традиция светецът Николай, чието име означава „Побеждаващ“, се почита и като покровител на рибарите и моряците. Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони. На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е пълнен шаран).

Николай Мирликийски е роден през III в. в Патара, днешна Мала Азия. Става прочут със своите морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци от крушение. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област.

Умира през 342 г. и тленните му останки са положени в град Бари, Италия. Където се съхраняват и до днес.

Знаеш ли, че…

Освен на 6 декември Никулден се празнува и на 9 май, когато е т.нар. Летен Никулден. На 9 май Православната църква чества пренасянето на мощите на св. Никола(ѝ) Мирликийски от гр. Мира (Мала Азия) в гр. Бари (Италия)

История

Култът към Св. Николай – като покровител на моряците и рибарите, прониква рано в българските земи. В народните вярвания светецът плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии, и да спасява изпадналите в беда сиромаси.

Според народните вярвания светецът причинява бурите и ураганите в морето, и затова на Никулден всички плавателни съдове спират да се движат.

На този празник рибарите посвещават първият си улов на Св. Николай, като пускат първата уловена риба обратно във водата.

На Никулден завършва и сезонът на есенния риболов, който се отбелязва с угощение и разделяне на спечеленото през сезона. Сред рибарите и моряците битува поверие, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай. За да пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали при морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата, като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави.

Честване на Никулден

Големият християнски празник е и имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никола, Нейчо, Николина, Николета, Нина, Кольо и др.

Подрежда се празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие – рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран за здраве и благополучие на семейството. Той се приготвя с обилно количество лук, домати и орехи.

Рибник- традиционно блюдо за Никулден

Домакините приготвят и обреден хляб, под формата на шаран или просто пита с кръст отгоре.

Никулден във Велинград

На шести декември ежегодно се организира събор при параклис св. Никола Чудотворец, или така наречената Никулова черква.

Дори да не успеете да го посетите за празника, винаги можете да отидете и да запалите свещичка в това живописно праклисче, сгушено под купола на вечнозелената Велинградска гора.

никулова църква

Повече за чудотворният параклис – чети тук:

Весел празник на всички именници и празнуващи!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!