На риболов около Велинград

риболов

Риболов около Велинград

Велинград, разположен в западните Родопи, е известен с красивата си природа и предлага много възможности за посетителите си. Една от тях са страхотните възможности за риболов в района.

Ето няколко идеи за риболов около Велинград:

  1. Язовир Доспат: Доспат е един от най-големите язовири в България. Ако трябва да бъда по-точна – вторият по големина след Искър, и се намира на около 60 километра от Велинград. Това е популярна дестинация за риболов, особено на шаран, костур, пъстърва и сом. Има няколко места за риболов и кейове по брега, където можеш да разположиш оборудването си.

2. Язовир Батак: Язовир Батак е друго отлично място за риболов край Велинград. Намира се на около 30 километра и предлага разнообразие от видове риба, включително щука, костур и шаран. Най-предпочитаното място е Цигов чарк, но ако търсиш уединение си намери друго кътче. Можеш да ловиш риба както от бреговете, така и да наемеш лодка за да придадеш по-голяма автентичност на своето преживяване.

язовир батак
С лодка на Цигов Чарк

Ето още няколко предложения за риболов около Велинград

3. Широка поляна: Това живописно високопланинско езеро се намира в Родопите, на около 40 километра от Велинград. Това е идеално място за риболов на пъстърва, а околността е чудесна за къмпингиване и пикник. Само август месец е страшно пренаселено и това може да е недостатък за почивката ти.

4. Язовир Белмекен – Се намира на около 30-40 минути с кола от Велинград. Минава се през Юндола. Най-подходящо за риболов е края на юли – началото на август. Но все пат температурите вечерта стават едноцифрени, така че си носете дебели дрехи. Най-желаната риболовна цел са сивените, но най-честият улов са кустурите. Трофейни балканки също не са изключение. Най-добрата такитка за риболов е използването на жива рибка за стръв или употребата на изкуствени примамки.

5. Язовир Въча – освен един от най-красивите язовири в България, Въча е и доста разнообразно зарибен. Четете повече в линка на името, или в тази статия:

При риболов в язовири най- дашните места са близо до втичалата на реките. Там реките вкарват храна и кислород.

Риболов на язовир Широка Поляна. Макар, че беше лято – вечерите си захладнява значително.

6. Река Чепинска: Чепинска река е малка, спокойна река, която тече близо до Велинград. Известно е със своята кафява пъстърва, а чистите води го правят приятно място за риболов на муха.

Провери местните разпоредби според закона и вземи всички необходими разрешителни преди риболов в тази река.

Риболовни обиколки с гид: За съжаление във Велинград все още не се предлагат риболовни обиколки с гид. Но в местните риболовни магазини могат да те ориентират до най-добрите места за риболов и да предоставят важна информация за местните видове риба и техники за нея. Това може да бъде особено полезно, така че мини.

И също ако ти липсват риболовни принадлежности, включително въдици, макари, стръв и въдица – трябва да се запасиш, ето локаиця на магазин във Велинград, от които можете да си закупиш:

Спазвай периодите за риболов на официалния сайт на Изпълнителната Агенция по Рибарство и Аквакултури (ИАРА). Забраните дават възможност на соленоводните и сладководните риби и на всички останали водни организми да не само се размножат на спокойствие, но малките рибки да пораснат.

Така, когато забраната се вдигне и вие отидете на любимото си място за риболов, колкото и риба на уловите, няма да нарушите биоразнообразието на видовете.

И не забравяй да се наслаждаваш на приридата. 😉

Риболовът в района на Велинград предлага не само чудесни възможности за риболов, но и шанс да се потопиш в зашеметяващата природа. Отделеи малко време, за да оцениш тихата красота на Родопите и спокойните езера и реки.

Не забравяй да уважаваш околната среда и да следвате етичните риболовни практики, за да запазите естествената красота на района. Винаги проверявайте за актуализации или промени в местните разпоредби за риболов преди вашето пътуване.

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!