Язовир Въча

въча

Язовир Въча

Представи си райско място с изумрудени води, в които се оглеждат красиви зелени хълмове.

Има такова място.

Язовир Въча за мен лично е най-красивият язовир в България. И си заслужава да се види дори само от шосето, минаващо около него.

Но тази статия е за ентусиастите, които искат да се запознаят по-обстойно с това природно произведение на изкуството.

Нека започнем с някои факти за язовир Въча

  • Язовир въча се намира в Родопите и е разположен по поречието на едноименната река Въча. намира се около Смолян
  • Язовирът може да се използва и за риболовен туризъм, защото има голямо био разнообразие от риба – като например бяла риба, бабушка, каракуда, кефал, слънчева риба, шаран, червеноперка, щука, есетра, и още много други. Стари рибари разказват за чудновато големи сомове.
  • Голяма забележителност за язовир Въча са и понтонните постройки, които се използват за хотели за къщички под наем. А около тях може да се кара водно колело или лодка.
  • той има най-внушителната язовирна стена в страната ти – 145 метра височина.
въча
Язовирната стена на яз. Въча е най-високата в България.
  • По дължината на язовира минава граничната линия между две области в страната ни – Пазарджишка и Смолянска.
  • Язовирът е един от най-богато зарибените в България. Любителите на риболова ще могат да се радват освен на красиви гледки и на добър улов.

  • Можете да се полюбувате на красотата му от шосето. Но може и да тръгнете по някоя от пътеките и да се изкачите на заобикалящите го хълмове. Най-красива гледка за мен има от връх Св. Илия.

Как да стигнем?

Нашата отправна точка беше Велинград, посока Цигов Чарк, след това Батак. От там до Комплекс Чилингира пътят беше добър, но както се досещате с иначе отегчително число завои. Но те не са чак такъв фактор, защото бяхме пленени от красивите родопски пейзажи.

На Чилингира има паркинг, където си оставихме колата и хванахме пътеките. В Google Maps има много отбелязани панорамни местенца, така че просто си изберете едно и се запътвайте.

Гледките ще се отплатят дори и за тези, които не са почитатели на ходенето пеша. И не ви трябва специална екипировка – пътеките са в по-голямата си част полегати.

Какво да посетим около язовир Въча?

  • Фотинските водопади – се намират на 30-40 мин. път с кола. Ако идвате от Велинград са ви попътно. Те са изключително впечатляващо природно зрелище и си заслужават.
  • Бекови скали – За тези, които не се сещат по име, това е мястото с пословичната гледка към язовир Въча. Писали сме повече за тях в тази статия:
  • Язовир Доспат – Ако искате да направите обиколен маршрут обратно до Велинград, можете да поемете към язовир Доспат и Сърница. Както и да се отбиете към язовир Беглик или Широка поляна. За да напиете очите си с още родопски красоти.

Оставям ви с вдъхновяваща гледка от Бекови скали. Наистина природата е най-великият художник! 🙂

бекови скали
Гледка от Бекови скали.

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!