Параклис Свети Мина във Велинград

свети мина във Велинград

свети мина във Велинград

Има много какво да се говори за свещените места във Велинград. Най-вече защото те са много.

Само на територията на самата СПА Столица има три православни църкви, две протестантски, една старовремска, две джамии, пет параклиса в града и шест в заобикалящата гора.

Ще посветим тази статия на един от най-новите параклиси – Параклис св. Мина.

свети мина

Параклисът Свети Мина във Велинград

Свети Великомъченик Мина Котуанский е християнски светец и известен чудотворец.
Той е покровител на семейството – закриля жените и им помага да заченат, скрепява браковете. Смята се, че под неговият покров са пътешествениците, бездомните и сираците, народните лечители, знахари.


Легендата за силата на Свети Мина

Свети Мина е бил войник в Египет. Заради това, че изповядвал християнската вяра, той бил посечен с меч през 296 година.

Той живял по времето на двама нечестиви царе: Диоклециан и Максимиан. По онова време двамата издали указ всички християни, които не се покланят пред идолите, да се предават на мъчения и да се убиват. Свети Мина не можел да гледа това нещастие, отказал се от званието си на воин и се оттеглил далеч от хората в една пустиня до град Котуан. Той предпочел да живее в самота, отколкото с невярващи в Бога хора. Дълго се скитал сам в планините и пустинните места, поучавайки се в Божия закон, очиствайки душата си с пост и молитва и служейки денонощно на своя Бог.

Така живял дълго, докато един ден научил, че в града ще има тържество в чест на езическите божества, на което гражданите щели да устроят шумни зрелища и гнусни жертвоприношения. Свети Мина не могъл да понесе това и решил да слезе в града, за да изобличи самозабравилите се. Градоначалникът наредил да бъде арестуван смутителят на празника. Светецът бил измъчван жестоко.

След като огънят изгаснал, вярващите събрали останките на мъченика, повили ги в чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро пренесли светите останки в родния му град Александрия и го погребали в почести. След време на това място била построена църква, кръстена на светеца, а в нея станали безброй чудеса.

Според народните поверия свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Празникът на светли вмч. Мина бележи средата на т.нар. Вълчи празници, които започват от 8 ноември – Архангеловден до 13 ноември – Коледни Заговезни. Това е времето, в което вълците бесуват.


Празник на Свети Мина


Почитаме свети Мина на 11 ноември (24 ноември по старо). Светото име означава „месечина, луна“. На този ден празнуват всички с имена Мина, Минчо, Минка, Виктор, Виктория.


В този ден е добре да се помолим пред иконата на светеца за здраве, радост и благополучие.Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!