Свещен Туризъм около Велинград

свещен туризъм

От векове насам хората правят така наречените пътища на душата. Това е свещен туризъм (наречен още поклоннически или пилигримски), който цели духовно очистване и личностно познаване. Не случайно тези преходи се наричат и пътища към себе си.

Примери за такива свещени пътища са Камино в Испания, Виа Долороса в Йерусалим и други. В България много разпространен сред поклонниците е пътят на Иван Рилски, който се извървява от поклонници в периода между юли и септември.

Свещен туризъм във Велинград

Велинград като дестинация е дом на многобройна света обител.

Преди Османските набези тук е имало много храмове и манастири.

Едно бързо вмятане – свещени места по тези земи е имало още по тракийско време – от вековете преди Христа. В покрайнините на града има много тракийски светилища – най-често скални масиви с характерни всичания.

Но, по време на османската асимилация през 1666г. много църкви и манастири са опожарени и затрупани. Акта на затрупване в известен смисъл символизира на погребването на вярата.

След Освобождението свещените места не само се възраждат, но и се облагородяват и поддържат от местните жители и до ден днешен.

Във Велинград има три православни, два протестантски, един старовремски храма, две джамии, пет параклиса в града и шест реставрирани параклиса в горите около града.

Параклисите в гората са са добре социализирани с пейки беседки и чешми.

Връзката между водата и Бог

Във Велинград е интересна и корелацията вода – вяра. Почти при всички извори – минерални или не – е построен храм.

Чудотворнит параклис “Св. Никола”, е прекрасно социализиран с бостроструйна чешма и беседки

И за да не сме голословни – ето примери.

Велинградчани са много тясно свързани с водата, на пешеходно разстояние от всяка баня има и храм за да може човек, да прочисти и душата и тялото си.

Важно е да се спомене също, че повечето бани действително имат архитектурата на храм – съв светла фасада, голямо основно помещение и огромен купол.

А повече за храмовете във и около Велинград – четете тук:

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!